Kwas salicylowy – informacje o substancji czynnej

Kwas salicylowy (łac. acidum salicylicum) – organiczny związek chemiczny z grupy aromatycznych hydroksykwasów karboksylowych, należący do beta-hydroksykwasów (BHA). W danych czasach pozyskiwany był z kory wierzby białej. Z uwagi na jego liczne właściwości lecznicze, jak również działanie antybakteryjne, antygrzybiczne, złuszczające, przeciwzaskórnikowe i przeciwzapalne kwas ten stosowany jest nie tylko w lecznictwie, ale także w kosmetyce. Jest on nieodzownym składnikiem preparatów stosowanych w pielęgnacji cery trądzikowej oraz produktów o działaniu peelingującym.

Kwas salicylowy to przede wszystkim lek o działaniu: przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym. Najczęściej występuje wraz z innymi substancjami leczniczymi pod postacią płynów, żeli i maści. Warto wiedzieć, że kwas salicylowy stymuluje odnowę naskórka przez co często spotykamy go w składach preparatów redukujących widoczność blizn, gdzie odpowiada za sprawne przebieganie procesu usuwania obumarłych komórek naskórka, jest także składnikiem szamponów przeciwłupieżowych.

Zapoznaj się z listą leków zawierających substancję czynną kwas salicylowy.