Babka lancetowata
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Babka lancetowata – roślina lecznicza stosowana od wieków w medycynie ludowej. Za działanie lecznicze babki lancetowatej odpowiadają liczne substancje zawarte w jej liściach m.in. związki śluzowe, związki irydoidowe, garbniki, karoten, kwasy organiczne, minerały i witaminy. Najczęściej stosowana jako środek przeciwbakteryjny i przeciwzapalny na błony śluzowe jamy ustnej i gardła. Wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ oczyszcza płuca z zalegającej wydzieliny. Ponadto przyspiesza gojenie się ran, wzmaga krzepliwość krwi i uszczelnia naczynia krwionośne. Wskazaniem do stosowania babki lancetowatej są nieżyty górnych dróg oddechowych, podrażnione błony śluzowe jamy ustnej i gardła oraz suchy kaszel.
Babka lancetowata dostępna jest w postaci ziół do zaparzania i syropu (wyciąg alkoholowy). Występuje również jako składnik tabletek do ssania na gardło, złożonych syropów na kaszel czy żelu do nóg.
Babka lancetowata znalazła również zastosowanie w kosmetyce jako składnik kremów/żelów pod oczy, płynów do higieny intymnej, kremów do rąk, stóp oraz kremów do twarzy.
Możliwe działania niepożądane: nie są znane. Babka lancetowata jest jedną z bezpieczniejszych roślin.