Witamina B6 (pirydoksyna)
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Witamina B6 – witamina z grupy B, znana również pod nazwą pirydoksyna. Występuje w postaci 6 związków chemicznych i zaliczamy ją do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uczestniczy w ponad 100 procesach biochemicznych, dlatego jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto witamina B6 wpływa na pracę układu nerwowego (łagodzi napięcie nerwowe, poprawia nastrój), mięśni, reguluje ciśnienie krwi oraz pracę serca. Stosowana głównie w stanach niedoboru oraz w leczeniu chorób m.in. skóry i neurologicznych.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B6 występuje u osób otyłych, kobiet w ciąży, palaczy, osób nadużywających alkohol a także u osób z chorobami nerek, wątroby oraz przewodu pokarmowego.
Witaminę B6 musimy dostarczyć wraz z pożywieniem, ponieważ nasz organizm jej nie wytwarza. Znajdziemy ją w produktach pełnoziarnistych, orzechach, ziemniakach, drożdżach, rybach, mięsie wieprzowym, papryce.
Objawy niedoboru: zaburzenie pracy serca, częstsze infekcje, brak energii, pogorszenie sprawności myślenia, zmiany nastroju, stany zapalne skóry i jamy ustnej, drętwienie i mrowienie kończyn, problemy ze snem.
Możliwe działania niepożądane: występują w przypadku stosowania dużych dawek witaminy B6. Mogą wystąpić: nadmierna senność, obniżenie stężenia kwasu foliowego w osoczu oraz parestezje (drętwienie, mrowienie kończyn).