Na szczęście, jesteśmy coraz bardziej świadomi korzyści płynących z wyeliminowania cukru z naszej diety. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie nie więcej niż 50 gramów wolnych cukrów (dodawanych do żywności lub w miodzie i sokach owocowych) dziennie. Kostka cukru to 6 gramów cukru, zatem dokonując porównania, zgodnie z zaleceniami WHO, nie powinniśmy przekraczać 9 kostek cukru dziennie. Czy to wydaje się dużo? Często jesteśmy świadomi
Na polskim rynku, w roku 2011 pojawił się słodzik o enigmatycznej nazwie stewia. Od tamtej pory stał się najchętniej stosowanym zamiennikiem cukru. Na czym polega fenomen stewii i dlaczego kładzie na łopatki swoich konkurentów, choćby aspartam..? Stewia – co to właściwie jest? Rdzenne plemiona Indian doceniły moc rośliny, nazywając ją „miodowym liściem”. Za słodki smak odpowiadają glikozydy stewiolowe. Stewia to naturalny słodzik, a dokładniej związek
Choć zwykle kojarzony jest z chorobą taką jak cukrzyca, niski poziom cukru we krwi może dotknąć każdego. Jeśli tak się stanie, nie ma powodu do niepokoju, ponieważ w zdecydowanej większości przypadków jest to sytuacja jednorazowa i mało poważna. W poniższym artykule pokażemy, jak radzić sobie z niskim poziomem cukru we krwi. Dlaczego poziom cukru we krwi spada? Przed śniadaniem poziom cukru we krwi powinien wynosić
Terapię leczenia cukrzycy zaczyna się od zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia. Dopiero w sytuacji, gdy te działania nie przynoszą efektów, wprowadza się leczenie farmakologiczne. Leki przeciwcukrzycowe powstają na bazie substancji z różnych grup terapeutycznych, mają zróżnicowane działanie, ale zawsze ich głównym zadaniem jest obniżenie poziomu cukru we krwi. Sprawdź, jakie substancje czynne stosuje się w leczeniu cukrzycy. Najważniejszym celem farmakologicznego leczenia cukrzycy jest obniżenie
Cukrzyca jest chorobą powszechnie znaną. Generalnie typ 1 i 2 tej choroby są znane. Ale warto pamiętać o tym, że jest jeszcze typ 3. Przybliżmy czym charakteryzuje się ten rodzaj cukrzycy. Cukrzyca wtórna Należy wiedzieć, że komórki trzustki produkują insulinę. To hormon, który reguluje poziom glukozy (cukru) we krwi. Gdy jest go zbyt mało albo komórki naszego organizmu nie chcą go przyjąć, chorujemy na cukrzycę
Na cukrzycę zapada co roku coraz większa liczba osób. Szczególnie niepokojący jest olbrzymi wzrost zachorowań na cukrzycę typu drugiego. W przeciwieństwie do cukrzycy typu pierwszego- jest ona chorobą autoimmunologiczną, na której powstanie nie mamy wpływu; do drugiego rodzaju cukrzycy prowadzi długotrwały niezdrowy tryb życia. Na cukrzycę typu 2 pacjenci bardzo często zapracowali sobie sami. Do jej powstawania przyczynia się nadwaga i otyłość, zła dieta i
Insulinooporność to sygnał od organizmu, żeby zmienić swój dotychczasowy styl życia. Nie jest to choroba, a rodzaj zaburzenia metabolicznego, którego nie można ignorować. Nieleczona prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Czym jest insulinooporność? Jakie są jej przyczyny i objawy? Jak leczy się insulinooporność? Co to jest insulinooporność? Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne, które charakteryzuje się zmniejszoną wrażliwością komórek i tkanek (np. mięśni,
Cukrzyca typu 2 (inaczej cukrzyca insulinoniezależna) to choroba metaboliczną, której cechą charakterystyczną jest hipoerglikemia, czyli zwiększony poziom insuliny we krwi. Jest występowanie jest związane z odpornością tkanek na działanie insuliny, lecz kluczowe znaczenie mają tutaj również predyspozycje genetyczne. Do głównych jej objawów zalicza się wielomocz, zwiększone pragnienie oraz utratę masy ciała pomimo zwiększonego apetytu. Przyczyny cukrzycy typu 2 Jak już zostało wspomniane, dużą rolę w