Ty-Szczepionka durowa

Ty-Szczepionka durowa jest zawiesin膮 do wstrzykiwa艅 zawieraj膮c膮 inaktywowane pa艂eczki Salmonella typhi. Szczepionka wywo艂uje lub wzmaga odporno艣膰 przeciw durowi brzusznemu. Zabite formaldehydem w podwy偶szonej temperaturze pa艂eczki Salmonella typhi zachowuj膮 antygenowe w艂a艣ciwo艣ci 偶ywych bakterii, lecz pozbawione chorobotw贸rczo艣ci, wywo艂uj膮 ochronn膮 odpowied藕 uk艂adu odporno艣ciowego. Po podaniu szczepionki organizm ludzki wytwarza przeciwcia艂a przeciw durowi brzusznemu, a tak偶e rozwija mechanizm pami臋ci immunologicznej chroni膮cy przed zachorowaniem po ponownym zetkni臋ciu si臋 z pa艂eczkami Salmonella typhi. Wskazania do stosowania … Czytaj dalej

Typhim Vi

TYPHIM Vi jest szczepionk膮 w postaci roztworu do wstrzykiwa艅 w ampu艂ko-strzykawce po 0,5 ml. Szczepionk臋 zaleca si臋 w celu zapobiegania zaka偶eniu durem brzusznym u os贸b doros艂ych i dzieci powy偶ej 2 roku 偶ycia, udaj膮cych si臋 w rejony endemiczne oraz u os贸b, kt贸rym nie mo偶na poda膰 szczepionki pe艂nokom贸rkowej. Jaki jest sk艂ad , jakie substancje zawiera? Substancj膮 czynn膮 w jednej dawce szczepionki (0,5 ml) jest oczyszczony polisacharyd otoczkowy (Vi) Salmonella typhi (szczep Ty2) … Czytaj dalej

Tyt – szczepionka durowo 鈥 t臋偶cowa

TyT- Szczepionka durowo-t臋偶cowa jest zawiesin膮 do wstrzykiwa艅 zawieraj膮c膮 inaktywowane pa艂eczki Salmonella typhi oraz toksoid t臋偶cowy. Szczepionka chroni przed zachorowaniem na dur brzuszny i t臋偶ec. Zabite formaldehydem w podwy偶szonej temperaturze pa艂eczki Salmonella typhi zachowuj膮 antygenowe w艂a艣ciwo艣ci 偶ywych bakterii, lecz pozbawione chorobotw贸rczo艣ci, wywo艂uj膮 ochronn膮 odpowied藕 uk艂adu odporno艣ciowego. Wchodz膮cy w sk艂ad szczepionki toksoid t臋偶cowy otrzymywany jest przez unieczynnienie formaldehydem toksyny t臋偶cowej pochodz膮cej z hodowli Clostridium tetani, kt贸ra nast臋pnie jest koncentrowana i oczyszczana. Po … Czytaj dalej

Lista szczepionek przeciw durowi brzusznemu.

Zobacz tak偶e:

Dur brzuszny

Dur brzuszny jest to nic innego, jak zaka藕ne schorzenie uk艂adu pokarmowego. Za powstawanie tej choroby odpowiadaj膮 bakterie Sarmonelli typhi. Jest to gram-ujemna bakteria. 殴r贸d艂em zaka偶enia t膮 chorob膮 mo偶e by膰 w szczeg贸lno艣ci zanieczyszczona woda, jak r贸wnie偶 偶ywno艣膰 zanieczyszczona wydzielinami nosicieli i os贸b chorych. Podstaw膮 rozpoznania duru brzusznego jest wykonanie posiewu krwi.

Jak rozwija si臋 dur brzuszny?

Dur brzuszny rozwija si臋 w taki spos贸b, 偶e pa艂eczki duru brzusznego przedostaj膮 do przewodu pokarmowego i zostaj膮 umieszczone w jelicie kr臋tym. Z jelita kr臋tego przemieszczaj膮 si臋 nast臋pnie do uk艂adu limfatycznego. Dur brzuszny charakteryzuje si臋 tym, 偶e ma trzy fazy choroby, a mianowicie:

  • faza inkubacji, podczas kt贸rej nale偶y odczeka膰 a偶 dwa tygodnie, aby od momentu zara偶enia wyst膮pi艂y pierwsze objawy
  • faza inwazji, podczas kt贸rej zaczyna si臋 pojawia膰 wysoka gor膮czka, zawroty g艂owy, utrata apetytu, nudno艣ci, zaparcia, biegunka, wzd臋ty brzuch, cz臋ste oddawanie grochowatych stolc贸w, jak r贸wnie偶 og贸lne z艂e samopoczucie
  • faza zdrowienia, podczas kt贸rej osoba chora wraca do pe艂ni si艂

Dur brzuszny – metody leczenia

Leczenie duru brzusznego powinno za ka偶dym razem odbywa膰 si臋 w warunkach szpitalnych. Leczenie obejmuje przede wszystkim stosowanie antybiotyk贸w – najcz臋艣ciej zastosowana zostaje amplicylina. Aczkolwiek mo偶e zdarzy膰 si臋 tak, 偶e osoby chore b臋d膮 odporne na dzia艂anie antybiotyku, wtedy do leczenia zostaj膮 przy艂膮czone fluorochinolony, b膮d藕 cefalosporyny III generacji.