Witamina B9 (kwas foliowy)
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Kwas foliowy – witamina z grupy B, znana również jako witamina B9. Odpowiada za wzrost i funkcjonowanie komórek, zapobiega anemii, wpływa na układ nerwowy oraz bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Wykazuje również korzystne działanie w zapobieganiu chorobom serca i miażdżycy. Kwas foliowy występuje również w żywności w postaci folianów. Możemy go znaleźć w zielonych warzywach liściastych, nasionach roślin strączkowych, drożdżach, pełnoziarnistych produktach zbożowych i owocach, głównie pomarańczach. Wskazaniem do stosowania kwasu foliowego jest zapobieganie jego niedoborom u kobiet przed poczęciem i we wczesnej fazie ciąży, niedokrwistość megaloblastyczna oraz przewlekłe stany hemolityczne.
Niedobory kwasu foliowego mogą objawiać się kłopotami z pamięcią i koncentracją, chorobami układu krążenia, zmęczeniem, roztargnieniem, drażliwością, zaburzeniami trawienia i wchłaniania.
Kwas foliowy jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu. Kobiety powinny rozpocząć przyjmowanie kwasu foliowego co najmniej 6 tygodni wcześniej przed planowanym poczęciem i stosować go do 12 tygodnia ciąży.
Zachęcamy do zakupu produktów zawierających kwas foliowy na BL Market.
Możliwe działania niepożądane: występują niezwykle rzadko. Najczęściej pojawiają się skórne reakcje alergiczne jak wysypka, świąd.