Dieta w ciąży – wszystko, co należy o niej wiedzieć

Ciąża to szczególny czas w życiu każdej kobiety. To właśnie w tym okresie należy skupić się na sobie oraz na prawidłowym rozwoju dziecka. Poza wysypianiem się, unikaniem używek (papierosy, alkohol), warto również zadbać o prawidłowe żywienie. Odpowiednia dieta wpłynie na lepsze samopoczucie, pomoże zredukować poranne nudności i zgagę, a przede wszystkim zaprogramuje zdrowie dziecka. Jak powinno wyglądać żywienie w czasie ciąży? Jakich produktów unikać? Na jakie składniki odżywcze warto zwrócić uwagę?

Zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży

Zapotrzebowanie na energię jest różne w poszczególnych trymestrach ciąży. W pierwszym trymestrze praktycznie nic się nie zmienia. Oznacza to, że nie powinno się zjadać więcej niż przed ciążą (dotyczy kobiety o prawidłowej masie ciała). W drugim trymestrze zapotrzebowanie na energię wzrasta o 360 kalorii, natomiast w trzecim o 475. 

Dieta ciężarnej

Żywienie kobiety ciężarnej powinno opierać się na założeniach zdrowej, zbilansowanej diety.  Należy jeść 5-6 posiłków dziennie o stałych porach, aby opanować poranne mdłości i ograniczyć napady głodu. Posiłki należy komponować tak, aby były one źródłem niezbędnych składników odżywczych, dlatego warto wybierać produkty wysokiej jakości, najlepiej te sezonowe i lokalne. W ciąży wzrasta zapotrzebowanie głównie na białko, wapń, żelazo, kwas foliowy, fosfor, cynk oraz witaminę C i witaminy z grupy B. Aby dostarczyć odpowiednich ilości substancji odżywczych, w jadłospisie należy uwzględnić wszystkie grupy produktów spożywczych. Świeże warzywa i owoce najlepiej dodawać do każdego posiłku (różne każdego dnia). Ponadto należy zjadać produkty pełnoziarniste (np. chleb żytni, makaron razowy, kasze), nienasycone kwasy tłuszczowe (np. oleje roślinne, tłuste ryby morskie), produkty mleczne (np. jogurt, kefir), jaja oraz mięso (najlepiej z hodowli ekologicznych). 

Jakich produktów unikać w ciąży?

Istnieją produkty, których należy wystrzegać się w czasie ciąży, ponieważ ich spożywanie może zagrażać zdrowiu matki i dziecka. Jednym z takich produktów są surowe i wędzone na zimno ryby. Oprócz tego, że mogą stanowić źródło zakażenia pasożytami lub bakteriami chorobotwórczymi to kumulują w sobie metale ciężkie. Należy również unikać surowych i niedogotowanych jaj (i produktów na ich bazie jak lody, kremy do ciast), surowego mięsa, produktów mlecznych z niepasteryzowanego mleka (sery pleśniowe) oraz alkoholu. Warto również wyeliminować z diety produkty wysokoprzetworzone, takie jak: fast foody, słodycze, słone przekąski, napoje gazowane, dania w proszku. 

Suplementacja w ciąży

Jednym z najważniejszych składników w czasie ciąży jest kwas foliowy, znany również jako witamina B9. Jego zapotrzebowanie wzrasta 2 lub nawet 4-krotnie. Przyjmowanie kwasu foliowego powinno rozpocząć się już przed ciążą i trwać aż do drugiego trymestru. Suplementacja chroni przed przedwczesnym porodem oraz występowaniem wad cewy nerwowej u dziecka. Kwas foliowy znajduje się w żywności w postaci folianów. Jego źródłem są przede wszystkim zielone warzywa liściaste (np. sałata, szpinak, kapusta) oraz te w kolorze pomarańczowym (marchew, dynia, pomarańcze, banany). Niestety nie da się dostarczyć odpowiednich ilości kwasu foliowego wraz z żywnością, dlatego konieczna jest jego suplementacja. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, zarówno z samym kwasem foliowym (np. Folik, Olimp Kwas foliowy), jak i w połączeniu z innymi substancjami (np. Pregna Plus, Femibion). Aby zadbać o dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych warto wybierać suplementy złożone. Bogactwo witamin i minerałów w odpowiednich dawkach, uzupełni rosnące zapotrzebowanie organizmu zarówno matki jak i dziecka.