Zdrowe warzywa i owoce bez pestycydów- jakie wybrać i jak je przygotować do spożycia?

Zbilansowana dieta to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. W naszym codziennym jadłospisie powinna znaleźć się duża ilość warzyw i owoców. Lekarze i dietetycy od lat apelują, aby spożywać każdego dnia 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Niestety jednak często żyjąc w pośpiechu i stresie, zamiast zdrowych zbilansowanych posiłków wybieramy dania typu fast food, aby szybko zaspokoić głód. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli sięgniemy po nie od czasu do czasu, jednak jeżeli będą one podstawą naszego jadłospisu, wówczas z pewnością odbije się to negatywnie na naszym zdrowiu i samopoczuciu.

Wiele osób nie jada warzyw i owoców lub jada je bardzo rzadko, ponieważ po prostu im nie smakują. Dzieje się tak dlatego, że przez lata spożywania przetworzonej żywotności nasz smak zmienia się i aby naturalne produkty znowu zaczęły nam smakować, musi minąć trochę czasu. Wiele zależy tutaj także od odpowiedniego przygotowania dań, ich przyprawienia oraz sposobu podania. Warzywa i owoce są naprawdę pyszne. Na drodze do zdrowszego odżywiania bardzo ważna jest nie tylko odpowiednia podaż warzyw i owoców w codziennej diecie, ale również ich wysoka jakość. Niestety stosowanie w produkcji żywności pestycydów i herbicydów, a następnie środków kondycjonujących i konserwujących jest już standardem. Bez wątpienia najlepszej jakości i najzdrowsze są owoce i warzywa z upraw ekologicznych. Niestety są one również najdroższe i nie każdy może sobie pozwolić na ich kupowanie na co dzień. Dobra wiadomość jest jednak taka, że zdrowe i pyszne mogą być również warzywa z upraw konwencjonalnych. Trzeba tylko wybierać odpowiednie i wiedzieć, jak przygotować je do spożycia. Podpowiadamy, jak wybrać najzdrowsze warzywa i owoce.

Warzywa i owoce bez chemii- czy to możliwe?

Zdecydowanie tak! To prawda, że w ich uprawie masowo stosowane są środki ochrony roślin, jednak mimo to codzienne spożywanie warzyw i owoców z pewnością bardzo przyczyni się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia, a co za tym idzie jakości naszego życia. Nie obawiajmy się sięgać po świeże owoce i warzywa. Przedstawiamy kilka argumentów, które pomogą przekonać się do ich spożywania.

Po pierwsze w produkcji żywności obowiązują surowe normy dotyczące stosowania pestycydów, nie musimy się więc obawiać ogromnych ilości środków chemicznych w naszych warzywach i owocach.

Po drugie zdecydowana większość środka chemicznego zastosowanego w uprawie danego warzywa czy owocu osadza się na jego skórce, co oznacza, że odpowiednio je myjąc, możemy usunąć pozostałości pestycydów.

Po trzecie są gatunki owoców i warzyw, w których uprawie stosuje się więcej środków chemicznych i są takie, których uprawa wymaga zastosowania jedynie minimalnych ilości. Ponadto niektóre gatunki warzyw i owoców absorbują więcej środków chemicznych, a inne mniej. Stąd powstała tak zwana czysta 15 i brudna 12- jest to lista najmniej i najbardziej schemizowanych upraw. Warto kierować się nią podczas planowania codziennego jadłospisu i zwracać uwagę na to, by było w nim jak najwięcej tych z czystej 15.

Po czwarte zawsze wtedy, gdy to możliwe starajmy się kupować warzywa i owoce z upraw ekologicznych. Wcale nie muszą to być wszystkie kupowane przez nas produkty. Nie zamartwiajmy się, jeśli nie możemy sobie pozwolić na kupowanie warzyw bio każdego dnia. Po prostu kupujmy je wtedy, kiedy mamy taką możliwość. Z upraw ekologicznych najlepiej wybierać te owoce i warzywa, które należą do tak zwanej brudnej 12, czyli w uprawach konwencjonalnych należą do najbardziej schemizowanych.

owoce i warzywa na straganie

Czysta 15 warzyw i owoców

Skąd wiadomo, które gatunki warzyw i owoców gromadzą mniej pestycydów, a które więcej? O ile lista tych najmocniej podatnych na skażenie środkami ochrony roślin warzyw i owoców w zasadzie pozostaje niezmienna od kilku lat, to lista tych czystych poszerzyła się i obecnie zamiast jak niegdyś 12, jest na niej aż 15 gatunków.

Zdecydowanie warto spożywać je jak najczęściej. Możemy je z powodzeniem kupować z upraw konwencjonalnych. Pamiętajmy jednak, że każde warzywo lub owoc należy umyć przed spożyciem.

Do czystej 15 warzyw i owoców należą:

  • ananas,
  • awokado,
  • bakłażan,
  • batat,
  • cebula,
  • grejpfrut,
  • zielony groszek,
  • kalafior,
  • kapusta,
  • kiwi,
  • kukurydza,
  • mango,
  • melon,
  • papaja,
  • szparagi.
Reklama

Brudna 12 warzyw i owoców

Niestety wśród warzyw i owoców są także takie gatunki, które absorbują wyjątkowo dużo pestycydów. Dlatego, jeśli to możliwe, to zdecydowanie warto kupować je z upraw ekologicznych. Z kolei te pochodzące z konwencjonalnego rolnictwa trzeba porządnie umyć. Pamiętajmy, że obecnie stosowane środki ochrony roślin opracowano w taki sposób, aby deszcz nie był w stanie zmyć ich z powierzchni roślin. W praktyce oznacza to po prostu, że nie usuniemy ich z powierzchni owoców i warzyw za pomocą samej wody. Trzeba do tego zastosować jakiś środek powierzchniowo czynny. Niestety musimy także być świadomi faktu, iż część środków chemicznych wnika do wnętrza rośliny i nie da się ich pozbyć poprzez umycie owocu czy warzywa. Dlatego zwróćmy szczególną uwagę na to, by kupowane przez nas produkty zaliczane do tak zwanej brudnej 12 były jak najlepszej jakości. Jeśli nie z rolnictwa ekologicznego, to chociaż od zaufanego sprzedawcy lub rolnika.

Starajmy się też kupować produkty lokalnego pochodzenia, ponieważ te transportowane na dalekie odległości niestety zawsze traktowane są środkami chemicznymi, które zapobiegają ich psuciu się w transporcie. Jeśli mamy ogródek lub balkon, to warto również spróbować samodzielnej ekologicznej uprawy warzyw. Naprawdę nie jest to trudne. Takie gatunki jak ziemniaki, pomidorki koktajlowe czy ogórki są bardzo łatwe w uprawie i obficie owocują.

Gatunki warzyw owoców, które zaliczamy do brudnej 12 to:

  • brzoskwinie,
  • groch,
  • jabłka,
  • nektarynki,
  • ogórki,
  • papryka słodka,
  • pomidorki koktajlowe,
  • seler,
  • szpinak,
  • truskawki,
  • winogrona,
  • ziemniaki.

Jak pozbyć się chemii z owoców i warzyw – sprawdzone domowe sposoby

Środki chemiczne, które osadziły się na skórce owoców i warzyw takie jak na przykład pozostałości pestycydów, środków ochrony roślin czy środków konserwujących produkty w transporcie, możemy w znacznej mierze usunąć stosując proste i szybkie metody.

Zdecydowanie najszybsze i najłatwiejsze do zastosowania jest z pewnością skorzystanie gotowego płynu do mycia owoców i warzyw. Takie środki są dostępnej w formie gęstego płynu lub na przykład sprayu. W zależności od zaleceń producenta danego preparatu nakłada się je na powierzchnię danego warzywa lub owocu i albo od razu go myje, albo najpierw odczekuje kilka minut, a następnie płucze się produkt pod bieżącą wodą.

Spośród domowych sposobów czyszczenia warzyw i owoców z pestycydów potwierdzono badaniami wysoką skuteczność takich metod jak:

  1. Płukanie warzyw i owoców w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.

Ta metoda nie jest ani trudna, ani kosztowana, ani bardzo pracochłonna. Wystarczy napełnić wodą zlewozmywak lub miskę i wsypać do niej odrobinę sody oczyszczonej (skutecznie działa już jej 1% roztwór, a więc nie zużyjemy wiele preparatu).

Do takiej kąpieli wkładamy warzywa i owoce na 15 minut. Po tym czasie z pewnością zauważymy, że na powierzchni wody pojawił się żółtawy tłusty osad- to właśnie są pozostałości pestycydów i nawozów sztucznych, które chcieliśmy wypłukać.

Teraz pozostaje już tylko wyjąć nasze warzywa i owoce z kąpieli i porządnie opłukać czystą wodą.

  1. Płukanie warzyw i owoców w solance.

Bardzo proste i skuteczne jest też zastosowanie kąpieli w słonej wodzie. Najefektywniej działający roztwór uzyskamy, stosując 3 łyżki soli morskiej na średniej wielkości miskę wody.

W takim roztworze pozostawiamy owoce i warzywa na około 10 minut, a następnie płuczemy je dokładnie w czystej wodzie.

  1. Płukanie warzyw i owoców w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.

Chemiczne środki ochrony roślin, które osadziły się na skórce warzyw i owoców usuniemy także bardzo skutecznie za pomocą wody z sokiem z cytryny. Proporcje są takie same jak w przypadku soli, czyli trzy łyżki soku z cytryny na miskę wody.

Warzywa i owoce umieszczamy w tak przygotowanym roztworze na 10 minut. Po tym czasie dokładnie je płuczemy czystą wodą.

Jeśli nie jesteśmy w stanie zastosować żadnej z tych metod, to chociaż umyjmy porządnie owoc lub warzywo ciepłą wodą z mydłem. Takie sytuacje mogą się zdarzyć poza domem, na przykład na wycieczce czy podczas zakupów. Zdarza się, że z obawy o to, że nie będziemy w stanie zmyć z jabłka czy banana pestycydów, wybieramy gotowe przekąski takie jak ciastka, batoniki czy chipsy ziemniaczane. Pamiętajmy, że nie jest to najlepszy wybór. Niestety takie produkty najczęściej zawierają w swoim składzie wiele substancji działających niekorzystnie na nasze zdrowie. Zawsze lepiej kupić świeży owoc i umyć go mydłem i wodą w łazience na stacji benzynowej czy centrum handlowym.