Żelazo
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Żelazo – to składnik odżywczy niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Żelazo wchodzi w skład białek, takich jak hemoglobina i mioglobina odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu. Wzmacnia nasz układ odpornościowy i nerwowy oraz odpowiada za prawidłowy wzrost, rozwój i regenerację tkanek. Wskazaniem do stosowania żelaza jest leczenie niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, utajonego niedoboru żelaza u kobiet w wieku rozrodczym, młodzieży i osób w wieku podeszłym oraz niedoboru żelaza w celu uniknięcia niedokrwistości u kobiet w ciąży, połogu i karmienia piersią.
Żelazo dostępne jest w postaci tabletek, tabletek do ssania, tabletek do żucia, kapsułek, zawiesiny doustnej, kropli, roztworu do wstrzykiwań oraz jako jeden ze składników różnego rodzaju preparatów witaminowo-mineralnych. Czas trwania leczenia żelazem zależy od stopnia jego niedoboru w organizmie i powinien trwać na tyle długo, aby skorygować niedokrwistość i uzupełnić niedobory żelaza w organizmie.
Niedobór żelaza może objawiać się sennością, apatią, zawrotami głowy, osłabieniem, zmęczeniem, bladością skóry, łamliwością włosów i paznokci, problemami z koncentracją, zmianą zachowania i anemią. Odpowiednio zbilansowana dieta dostarcza wystarczającej ilości tego pierwiastka potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najwięcej żelaza znajdziemy w mięsie czerwonym, podrobach, jajach, otrębach pszennych, orzechach i warzywach strączkowych.
Możliwe działania niepożądane: ból brzucha, rozdęcie brzucha, niestrawność, nudności, wymioty, zaparcia, biegunka, odbarwione stolce, nietypowe stolce, zapalenie żołądka, wysypka rumieniowa, pokrzywka, świąd, reakcje nadwrażliwości.