Pokrzywa
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Pokrzywa – roślina lecznicza ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze i kosmetyczne. Pokrzywa oczyszcza krew, działa moczopędnie, wspomaga pracę wątroby, a także jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Ponadto jest bogata w witaminy, mikroelementy i fitosterole, dlatego stosowana jest w celu wzmocnienia organizmu. Za lecznicze działanie pokrzywy odpowiadają liście oraz korzenie, a także pędy, z których otrzymywany jest sok. Produkty z pokrzywą polecane są w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych i dróg moczowych, obniżaniu poziomu cholesterolu, redukcji stanów zapalnych, obrzęków, pomocniczo w nieżytach żołądka oraz osłabieniu. Pokrzywa zalecana jest również w leczeniu przerostu gruczołu krokowego.
Pokrzywa dostępna jest w postaci soku, tabletek, ziół do zaparzania, oraz jako składnik tabletek wspierających układ moczowy, mieszanek ziołowych, płynów doustnych, tabletek na włosy, skórę i paznokcie.
W kosmetyce, pokrzywa wykorzystywana jest głównie w produktach do włosów zwalczających łupież, przetłuszczających się oraz przeciwdziałających wypadaniu. Występuje również jako składnik toników, kremów i maseczek do skóry tłustej i mieszanej.
Możliwe działania niepożądane: mogą pojawić się łagodne dolegliwości żołądkowo-jelitowe jak nudności, wymioty, biegunka oraz reakcje skórne (wysypka, pokrzywka, świąd).