Witamina E (α-Tokoferol)
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Witamina E – witamina należąca do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, inaczej alfa-tokoferol. Jest przeciwutleniaczem, działa przeciwstarzeniowo oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Wykazuje właściwości odżywcze, natłuszczające i regenerujące, dlatego wykorzystywana jest w kosmetyce jako składnik produktów opóźniających starzenie się skóry, w łagodzeniu egzemy i atopowego zapalenia skóry. Witaminę E możemy znaleźć w orzechach, olejach roślinnych, rybach, produktach pełnoziarnistych oraz zielonych warzywach liściastych. Stosowana w profilaktyce i leczeniu niedoborów, wspomagająco w miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca oraz chorobach, których podłoże związane jest ze stresem oksydacyjnym. Witamina E dostępna jest w postaci kropli, kapsułek i tabletek. Niedobór witaminy E występuje bardzo rzadko. Jej braki w organizmie mogą powodować osłabienie, rozdrażnienie, anemię, kłopoty z koncentracją, pogorszenie widzenia, wypadanie włosów, większą podatność na infekcje, problemy z zębami i kośćmi.
Możliwe działania niepożądane: Działania niepożądane występują rzadko jeśli preparat stosujemy zgodnie z zaleceniami. W przypadku przedawkowania witaminy E może pojawić się ból brzucha, biegunka, ból głowy, zmęczenie, zaburzenia widzenia. Witamina E stosowana na skórę może wywołać kontaktowe zapalenie skóry.