Cholesterol – zły czy dobry?

0
142

Choroby układu sercowo-naczyniowego są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Zawał serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca, to tylko kilka z nich. Wpływ na powstanie tych schorzeń mają czynniki, takie jak styl życia i dieta, które w łatwy sposób można zmienić. Jednym ze sposobów jest kontrolowanie parametrów cholesterolu. Jeśli cholesterol będzie w normie, istnieje duża szansa, że reszta wyników też będzie prawidłowa. Co to jest cholesterol? Czy istnieje podział na zły i dobry? Jak obniżyć poziom cholesterolu? Czy istnieje dieta na cholesterol? 

Co to jest cholesterol?

Cholesterol to substancja tłuszczowa, która występuje we wszystkich komórkach i krwi. W około 75% produkowany jest w wątrobie, tkankach i narządach, a w 25% przyjmujemy go wraz z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego. Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada m.in. za właściwe działanie układu nerwowego, budowę błon komórkowych oraz syntezę witaminy D3 i hormonów steroidowych. Cholesterol ma również drugą stronę medalu. Jeśli mamy go zbyt dużo w organizmie, może doprowadzić do chorób układu sercowo-naczyniowego np. miażdżycy.

Cholesterol LDL

Jest to cholesterol, który potocznie określamy jako “zły”. Odpowiada za transport cholesterolu w postaci lipoprotein (małych cząsteczek) LDL z wątroby do komórek organizmu. Jego wysoki poziom we krwi, może prowadzić do powstania blaszki miażdżycowej, która zwęża naczynia krwionośne i zwiększa ryzyko zawału, udaru mózgu i innych chorób serca.

Cholesterol HDL

Nazywany jest “dobrym” cholesterolem. Jego zadaniem jest usuwanie cholesterolu z tkanek obwodowych i ścian naczyń krwionośnych oraz jego transport do wątroby. W wątrobie cholesterol zostaje rozłożony i usunięty z organizmu w postaci żółci. Osoby, które mają zbyt mały poziom tej frakcji cholesterolu mają wyższe ryzyko zachorowania na choroby serca.

Leki na cholesterol

Lipidogram to badanie poziomu cholesterolu i jego frakcji oraz trójglicerydów we krwi. Oznaczenie poziomu cholesterolu umożliwia określenie stopnia ryzyka zachorowania na choroby serca. Zazwyczaj wyniki badania omawia się z lekarzem, który w razie nieprawidłowości, a w tym przypadku zbyt dużego poziomu cholesterolu może zalecić przyjmowanie leków. Najbardziej znaną grupą leków na cholesterol są statyny, które zmniejszają stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz zwiększają poziom frakcji HDL. Wśród nich znajdziemy: atorwastatynę, simwastatynę i rosuwastatynę. Zaburzenia lipidowe leczy się również fibratami. Ta grupa leków zalecana jest pacjentom z niskim poziomem “dobrego” cholesterolu, przy jednoczesnym wysokim poziomem trójglicerydów.

W aptece dostępne są jeszcze suplementy diety, które wspomagają utrzymywanie prawidłowego stężenia cholesterolu. Substancją, która odpowiada za ich działanie jest monakolina K, nazywana naturalną statyną. Przeprowadzone badania potwierdzają skuteczność działania monakoliny K w ilości 10 mg dziennie.

Dieta na cholesterol

Większość populacji ma problemy z za wysokim poziomem cholesterolu. Najprostszym sposobem na jego obniżenie jest zmiana nawyków żywieniowych i codzienna aktywność fizyczna. Chcąc obniżyć stężenie cholesterolu warto unikać tłuszczów nasyconych, które znajdują się mięsie, podrobach, kiełbasie, pasztetach, wyrobach garmażeryjnych i pełnotłustych przetworach mlecznych. Ponadto należy się również wystrzegać tłuszczów trans występujących w fast-foodach, produktach wysokoprzetworzonych, potrawach smażonych, ciastkach, chipsach i innych słonych przekąskach. Podstawą diety osób z wysokim poziomem cholesterolu powinny stać się produkty kojarzone z rejonami śródziemnomorskimi, takie jak: warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, ziarna, orzechy i oliwa z oliwek.

Zobacz także spis leków:

Nazywam się Aleksandra Rutkowska i jestem z wykształcenia dietetykiem i technikiem farmaceutycznym. W pracy w aptece skutecznie łączę oba zawody dzieląc się z pacjentami swoją wiedzą i doświadczeniem. Stale poszerzam swoją wiedzę uczestnicząc w konferencjach i webinarach poświęconych żywieniu, interakcji leków z żywnością i farmakologii.