Witamina C (kwas askorbowy) - opis substancji i lista leków

kwas askorbowyWitamina C – najbardziej znana witamina na świecie, nazywana również kwasem askorbinowym. Bierze udział w wielu reakcjach i przemianach, stymulując różne procesy biochemiczne zachodzące w organizmie (np. bierze udział w syntezie kolagenu). Witamina C to również najbardziej znany antyoksydant, który dzięki właściwościom przeciwutleniającym pełni rolę ochronną w chorobach układu sercowo-naczyniowego oraz powoduje spowolnienie procesu starzenia.             

Zapotrzebowanie na witaminę C może się różnić w zależności od czynników, takich jak wiek, płeć i stan fizjologiczny. Do grupy narażonej na niedobory witaminy C należą osoby starsze, osoby palące papierosy, sportowcy, zażywający niektóre leki (np. sulfonamidy, barbiturany) oraz osoby z niedokrwistością z niedoboru żelaza.

Witamina C jest również wykorzystywana w medycynie, kosmetologii oraz jako dodatek do żywności (przedłuża trwałość środków spożywczych). W naturze kwas askorbinowy występuje głównie w warzywach, owocach i ziołach (np. dzika róża, truskawki. kiwi, pietruszka, brukselka, jarmuż).

Witamina C jest również kojarzona jako najlepsze lekarstwo na przeziębienie. Poprawia odporność organizmu, ale nie pomoże w sytuacji, gdy infekcja już się rozwinęła. Przyjmowanie witaminy C w trakcie przeziębienia, nie skróci czasu jego trwania i nie spowoduje tym samym szybszego wyleczenia.

Objawy niedoboru: krwawienie i owrzodzenie dziąseł, kruchość naczyń krwionośnych, niedokrwistość, obrzęki i bolesność w okolicach stawów, powolne gojenie się ran, bóle mięśni i stawów, szkorbut (rzadko).

Możliwe działania niepożądane: witamina C jest z reguły dobrze tolerowana. W przypadku stosowania dużych dawek (powyżej 1 g na dobę) mogą wystąpić: nudności, wymioty, niestrawność, zgaga, biegunka, wysypki skórne, bóle głowy.

Aktualności

Zapisz się do newslettera,
aby być na bieżąco z nowymi lekami

Zapisz się do newslettera,
aby pobrać plik