Witamina B2 (ryboflawina)
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Witamina B2 – zwana również ryboflawiną, należy do witamin z grupy B. W organizmie odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie wzroku i układu nerwowego oraz wspomaga działanie układu odpornościowego. Wskazaniem do stosowania ryboflawiny jest profilaktyka i uzupełnienie niedoborów witaminy B2 oraz pomocniczo w zaburzeniach czynności wątroby, żołądka i jelit połączonych z biegunką, po antybiotykoterapii oraz w przewlekłych i wyniszczających chorobach (m.in. nadczynność tarczycy, cukrzyca).
Niedobór witaminy B2 może objawiać się zmianami w kącikach jamy ustnej, zmianami zapalnymi na skórze, trądzikiem, suchością skóry, zawrotami głowy, zmęczeniem, bólami mięśni, łatwym męczeniem się oczu oraz łzawieniem.
Witaminę B2 znajdziemy w wielu produktach żywnościowych zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Produkty bogate w ryboflawinę to nabiał, tłuste sery, wątróbka wieprzowa, ryby (łosoś, makrela), awokado, drożdże, orzechy. Zdrowa, zbilansowana dieta nie doprowadzi do niedoborów witaminy B2.
Możliwe działania niepożądane: występują bardzo rzadko i dotyczą najczęściej przewodu pokarmowego (nudności, wymioty) oraz skóry (wysypka, pokrzywka, świąd).