Witamina B6 (pirydoksyna) – informacje o substancji czynnej


Witamina B6 – witamina z grupy B, która składa się z 6 organicznych związków chemicznych. Odpowiada ona za prawidłowe funkcjonowanie działanie układu nerwowego, gdyż ma znaczący wpływ na pracę serca, ciśnienie krwi, skurcze mięśni, a także odporność organizmu (bierze udział w procesie tworzenia przeciwciał). Witamina B6 jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, przemiany glukozy w glikogen jak również jego rozkładu.

Substancję tę można spotkać w wielu produktach spożywczych m.in. występuje w mięsie, wędlinach, rybach, mleku, ryżu brązowym, kaszy gryczanej, drożdżach, brokułach, ziemniakach, jajach, bananach.

Należy jednak pamiętać, że w wyniku gotowania, smażenia, mrożenia czy też peklowania może dość do obniżenia wartości odżywczych tejże witaminy.

Niedobór witaminy B6 może prowadzić do: depresji, obniżenia nastroju, niedokrwistości, zmian zapalnych skóry i błony śluzowej, bezsenności, wypadania włosów, drętwienia kończyn, przedwczesnego starzenia się neuronów,  wzrostu podatności na infekcje.

Nadmiar witaminy B6 może prowadzić do: zwyrodnienia tkanki nerwowej, zwiększonego odczucia chłodu, braku koordynacji mięśni, nieprawidłowości w gospodarce aminokwasów we krwi.

Zapoznaj się z listą leków zawierających substancję czynną witaminę B6.