Triglicerydy
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Triglicerydy – związki tłuszczowe, będące estrami glicerolu i kwasów tłuszczowych. W farmacji występują głównie pod postacią triglicerydów nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha, charakteryzujących się szybkim trawieniem. Wskazaniem do stosowania triglicerydów jest leczenie pacjentów, którzy z różnych przyczyn wymagają żywienia pozajelitowego. Triglicerydy stanowią również łatwo przyswajalne źródło energii gotowe do wykorzystywania przez ludzki organizm.
Triglicerydy dostępne są w postaci płynu, kapsułek lub emulsji do infuzji.
Możliwe działania niepożądane: Triglicerydy stosowane zgodnie z zaleceniami nie powodują zwykle żadnych skutków ubocznych. U niektórych osób po zastosowaniu mogą wystąpić nudności, bóle żołądka, problemy jelitowe i biegunka.