Melisa
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Melisa – dokładniej melisa lekarska, to roślina stosowana najczęściej jako lek uspokajający. Właściwości lecznicze posiadają liście melisy, które zawierają olejek eteryczny (zawierający cytral, cytronelal, geraniol, linalol), garbniki, kwasy trójterpenowe oraz aromatyczne. Melisa wykazuje również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwskurczowe oraz zwiększające wydzielanie soków trawiennych. Często stosowana jest w przypadku niestrawności i w nieżytach żołądka, a także przy zespole jelita drażliwego.
Melisa dostępna jest w formie suszu do zaparzania, tabletek, kapsułek oraz syropu. Często występuje w preparatach kilku składnikowych o działaniu uspokajającym, nasennym, w połączeniu z szyszkami chmielu, magnezem czy melatoniną.
Melisa znalazła również zastosowanie w kosmetykach. Wykorzystywana jest jako składnik kremów przeciwzmarszczkowych, szamponów do włosów, kremów do stóp czy płynów do higieny jamy ustnej.
Możliwe działania niepożądane: występują niezwykle rzadko i wiążą się ze spożyciem melisy z zbyt dużej ilości.