L-alanina
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
L-alanina – naturalny aminokwas endogenny wytwarzany samodzielnie przez organizm. Występuje w osoczu krwi oraz płynie gruczołu krokowego. Stanowi składnik budowy białek i witaminy B5 oraz odpowiada za transport glukozy do czerwonych krwinek i mózgu. Ponadto bierze udział w syntezie przeciwciał, które stymulują nasz układ odpornościowy do walki, a także reguluje stężenie cukru we krwi. L-alanina stosowana jest głównie przez sportowców, ponieważ zapobiega zmęczeniu mięśni i pozwala trenować dłużej i intensywniej.
L-alanina dostępna jest w postaci różnego rodzaju suplementów diety m.in. wpływających na funkcjonowanie gruczołu krokowego i odżywek dla sportowców.
L-alaninę możemy również dostarczyć z pożywieniem. Znajdziemy ją w mięsie, rybach, jajach, roślinach strączkowych, orzechach, otrębach pszennych, nasionach dyni i słonecznika. Niedobór L-alaniny występuje bardzo rzadko, najczęściej u osób niedożywionych.
Możliwe działania niepożądane: Produkty wieloskładnikowe, zawierające L-alanine stosowane w zalecanych dawkach nie powodują skutków ubocznych.