Soja
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Soja – jedna z najpowszechniej wykorzystywanych roślin na całym świecie. Soja zaliczana jest do roślin strączkowych. Zawiera dużo białka, aminokwasów oraz tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Soja charakteryzuje się również wysoką zawartością izoflawonów, czyli związków, które wykazują podobną aktywność do estrogenów występujących w ludzkim organizmie. Wśród fitoestrogenów wyróżniamy daidzeinę, genisteinę, glyceteinę, które łagodzą objawy menopauzy, takie jak nerwowość, uderzenia gorąca, nadpotliwość, problemy ze snem i nietrzymanie moczu.
Nasiona soi wykazują działanie przeciwnowotworowe (rak jajnika i prostaty) oraz wspomagają pracę i regenerację wątroby. Ponadto zmniejszają zachorowalność na choroby układu krążenia, pomagają kontrolować ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu. W farmacji nasiona soi wykorzystywane są najczęściej w preparatach dla kobiet w okresie menopauzy oraz wspomagających prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych.
Soja dostępna jest w postaci preparatów złożonych w tabletkach i kapsułkach.
Możliwe działania niepożądane: Nasiona soi są zwykle dobrze tolerowane. Wyjątkiem są reakcje nadwrażliwości i alergia na soję (biegunka, nudności, wymioty).