Produkty z kategorii superfoods – lista najzdrowszej żywności, czyli co jeść, by być fit

Superżywność… to brzmi jak coś strasznie drogiego, ekskluzywnego, wege i fit. Tymczasem superżywność to produkty spożywcze (owoce, warzywa, nasiona i zboża), które bez problemu i w niewielkiej cenie znajdziemy w najbliższym markecie. Trzeba tylko wiedzieć, czego szukać. Ale zanim przedstawimy listę superfoods, może najpierw wypadałoby zapytać…

…Jak zdrowo się odżywiać?

Niby banalne pytanie, ale co to właściwie znaczy „zdrowo”? Dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana. Musi zawierać węglowodany, tłuszcze, białka, a także witaminy i minerały. Nie może w niej zabraknąć żadnego z wymienionych składników, choć ich proporcje będą różne. Każdy produkt spożywczy ma inną ich zawartość, jest też ważniejszy lub mniej ważny dla zaspokojenia potrzeb organizmu. Dla ułatwienia zapamiętania, które produkty są wartościowsze od innych, Instytut Żywienia i Żywności w Warszawie opracował tzw. Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Piramida jasno wskazuje, że podstawą diety powinny być warzywa i owoce. I tu przechodzimy do sedna sprawy.

superfoods lista

Jakie produkty są najzdrowsze?

Superfoods, czyli superżywność lub superprodukty to owoce, warzywa i nasiona, które zawierają najwięcej składników odżywczych, w tym przede wszystkim: witamin, minerałów, antyoksydantów oraz zdrowych tłuszczów. Wykazują one ponadprzeciętny wpływ na organizm i polecane są przez dietetyków nie tylko osobom, które chcą schudnąć, ale przede wszystkim tym, którzy chcą zacząć odżywiać się zdrowo (i smacznie). Lista superfoods jest bardzo długa i mocno umowna, dlatego skupimy się tu na zaprezentowaniu naszych polskich produktów żywnościowych i omówieniu, dlaczego są polecane. Za zdrowe jedzenie nie musisz płacić 4 razy tyle, ile normalnie. Wręcz przeciwnie – większość znajdziesz w każdym warzywniaku na targu.

Reklama

Superfoods – lista polskich produktów

Dynia – to warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach, nie tylko od święta podczas Halloween. Dynia jest jednym z warzyw wzmacniających odporność organizmu, dlatego szczególnie jest polecana w jesienno-zimowym jadłospisie. Jest doskonałym źródłem witamin E, B1, B2, B6, A, C i D, błonnika, magnezu, wapnia, potasu i cynku, dostarcza też fitosteroli ograniczających wchłanianie cholesterolu i jest źródłem antyoksydantów.

Warto pamiętać o tym, że im kolor miąższu jest ciemniejszy, tym dynia jest bardziej wartościowa. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów, jako zupę-krem, dodatek do dania głównego, sałatek, gulaszu, sosów itp.

Żurawina – to doskonała alternatywa dla jagód goji. Te znane są jako najbardziej odżywcze jagody na świecie, problem w tym, że kosztują krocie. My w Polsce mamy swój wcale nie mniej wartościowy odpowiednik – żurawinę, która dodatkowo wykazuje korzystne działanie na układ moczowy. Jest bogata w przeciwutleniacze, witaminę C, karoten i flawonoidy. Spożywanie żurawiny chroni przed wrzodami żołądka, chorobami układu moczowego, chorobami układu krążenia oraz chorobami nowotworowymi.

Żurawina jest owocem, który warto jeść przez cały rok. Świeżą można kupić w okresie jesiennym i mieszać ją ze słodszymi owocami w formie sałatek, koktajli czy soków; suszone owoce można dodać do owsianki i wypieków. Na zimę natomiast warto zrobić przetwory z żurawiny, które świetnie się nadają jako dodatek do mięs lub sok do herbaty.

Natka pietruszki – niepozorne warzywo, które zazwyczaj dodaje się do zup i sałatek, by wzbogacić ich smak. Natka, czyli ta zielona część pietruszki obfituje w witaminy, zwłaszcza C, A, B i K oraz minerały: żelazo, wapń, magnez. Jest również doskonałym źródłem błonnika i ma właściwości antyseptyczne.

Natka pietruszki doskonale komponuje się z zupami i daniami mięsnymi oraz warzywnymi. Wystarczy jedna łyżka stołowa natki, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jest polecana również jako dodatek do koktajli, sałatek i kanapkowych past.

Pokrzywa – dokładnie ta sama, która jest uważana za chwast i rośnie na każdej polanie i łące, a nawet prawdopodobnie u Ciebie lub u sąsiada pod płotem w ogródku. Pokrzywa jest bogata w fosfor, jod, siarkę, magnez, wapń, żelazo, sód, witaminy A, K, B2 oraz C, przeciwutleniacze i karotenoidy. Jest polecana w stanach zmęczenia, przy chorobach układu moczowego, chorobach reumatycznych i przy leczeniu trądziku młodzieńczego; ponadto wspomaga układ trawienny i procesy krwiotwórcze, dzięki czemu polecana jest w anemii.

Pokrzywę można przygotować w formie soku, przecieru lub koktajlu, a nawet spożywać ją na surowo w formie sałatki. Do tego nadaje się młoda pokrzywa, która słabiej parzy, zbierana na łąkach z dala od ulic, by nie zawierała metali ciężkich. Należy ją zalać wrzątkiem, posiekać, zmieszać z jajkiem i innymi warzywami np. pomidorem, doprawić w zależności od gustu majonezem i jeść na surowo. To naprawdę smaczne i zdrowe ziele.

Jarmuż – w takim zestawieniu jak to, jarmuż musiał się pojawić. Nie tylko ze względu na panującą modę (tak, jest to jedno z tych modnych fit-warzyw), ale właśnie ze względu na bogactwo witamin i minerałów. Jedna szklanka jarmużu zaspokaja 90% zapotrzebowania na witaminę C i 100% zapotrzebowania na witaminę A oraz nawet 600% na witaminę K. Zawiera również wit. Z grupy B, wit. E, karotenoidy, wapń, żelazo, białko, błonnik, fosfor, cynk, magnez, przeciwutleniacze (chlorofil, luteina czy sulforafan) i wiele innych mikro i makro elementów. Ma działanie odmładzające, przeciwnowotworowe. Przez wielu dietetyków stawiany jest na pierwszym miejscu w kategorii superfoods.

Czy to już wszystkie superprodukty?

Absolutnie nie. Wymieniliśmy tylko kilka najbardziej wartościowych i najpopularniejszych w Polsce produktów. Warto byłoby jeszcze wspomnieć o takich produktach, jak: kasza jaglana, gorzka czekolada, komosa ryżowa, spirulina, czosnek, soczewica, aloes, pigwa, siemię lniane, orzech włoski, miód i produkty pszczele, rokitnik, chlorella, szpinak, aronia… a to i tak byłby niewielki ułamek produktów zaliczanych do superżywności. Czy wszystkie bywają na Twoim talerzu? Nie? A powinny.

 

Żródła / Bibliografia:

  1. Aleksandra Musiał; „Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże Ci zachować zdrowie i urodę”; http://bonavita.pl/superfoods-szczesliwa-trzynastka-ktora-pomoze-ci-zachowac-zdrowie-i-urode
  2. Agata Joanna Nowicka; „Polskie superfoods – 9 produktów o niezwykłych wartościach odżywczych”; http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/polskie-superfoods-9-produktow-o-niezwyklych-wartosciach-odzywczych_43354.html
  3. Redakcja dietetycy.org.pl; „Piramida Żywieniowa 2018 z opisem”; https://dietetycy.org.pl/piramida-zywieniowa-2017-opisem/

 


Mysimba, to jeden z kilku leków na polskim rynku, wspomagających odchudzanie. W naszej bazie znajdziecie Państwo także listę suplementów diety, które korzystnie wpływają na zachowanie szczupłej sylwetki m.in. Asumin, Hepaslimin, Liporedium.


 

Naszych publikacji nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję indywidualnie w porozumieniu z pacjentem.