Papaina
Papaina jest enzymem proteolitycznym, który naturalnie występuje w papai. Jest ceniony za swoje właściwości wspomagające trawienie i redukujące stany zapalne. Może również okazać się pomocny w zwalczaniu infekcji.
Papaina jest ekstrahowana z surowych owoców rośliny papai. Enzymy proteolityczne, takie jak papaina, pomagają rozkładać białka na peptydy i aminokwasy. W medycynie ludowej papaina jest stosowana w celu zmniejszenia bólu, stanów zapalnych i obrzęków. Używa się jej również do poprawy trawienia i leczenia infekcji, biegunki i alergii. Papaina może zmniejszać wzdęcia, gazy i biegunkę. Według najnowszych badań może również zwalczać stany zapalne i infekcje.
Papainę ekstrahuje się z mlecznego płynu papai, który znajduje się w owocach, łodygach i liściach rośliny. Owoc jest najbogatszy w ten enzym, a im bardziej niedojrzała papaja, tym bardziej aktywna jest papaina.
Podstawowym działaniem enzymu papainy jest trawienie białek i rozkładanie ich na aminokwasy i peptydy, które mogą zostać wchłonięte w jelitach. Papaina działa również przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Może neutralizować nadmiar wolnych rodników, których nadmiar przyczynia się do wielu chorób przewlekłych. Ponadto rozkłada składnik glutenu (gliadynę), który powoduje problemy u osób z celiakią. Blokuje również rozwój szkodliwych bakterii jelitowych, utrzymując zdrowy mikrobiom.
Papaina ma szereg korzyści, jak i potencjalnych skutków ubocznych. Zalety to między innymi wspomaganie trawienia, redukcja stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, zmniejszanie bólu mięśni, wspomaganie gojenia się skóry i ran, pomoc przy infekcjach i bólu gardła, wsparcie zdrowia zębów, a także potencjalna ochrona mózgu. Wśród wad można wymienić możliwość powodowania bólu brzucha, reakcji alergicznych, ryzyko dla kobiet w ciąży, a także możliwość interakcji z lekami.