Lactobacillus gasseri
Lactobacillus gasseri to bakteria należąca do rodzaju Lactobacillus, która w procesie fermentacji wytwarza kwas mlekowy. Występuje ona naturalnie w jamie ustnej, przewodzie pokarmowym, w pochwie, a także w mleku ludzkim. Bakteria ta należy do organizmów o właściwościach probiotycznych, co wykorzystywane jest głównie w produkcji leków i suplementów diety wspierających terapię infekcji intymnych oraz zaburzeń przewodu pokarmowego.
Preparaty z Lactobacillus gasseri są dostępne w aptece bez recepty. Występują w postaci kapsułek doustnych (np. Trivagin, prOVag), a także kapsułek dopochwowych (np. Lakcid Intima, Invag).
Szczepy bakterii z rodzaju lactobacillus posiadają właściwości probiotyczne, czyli wpływają korzystnie na mikroflorę organizmu. Wykazuje działanie przeciwzapalne. Działa immunomodulująco i zapobiega chorobom alergicznym. Lactobacillus gasseri wytwarza substancje przeciwbakteryjne, które wykazują aktywność wobec niektórych patogenów. Lactobacillus gasseri jest dominującym gatunkiem w pochwie zdrowych kobiet.
Preparaty z Lactobacillus gasseri dostępne są na rynku w postaci probiotyków przeznaczonych do stosowania w celu wsparcia leczenia lub w zapobieganiu wystąpienia infekcji intymnych. Ponadto szczepy Lactobacillus gasseri w połączeniu z innymi szczepami, dodawane są również do probiotyków wspierających pracę układu pokarmowego.