L-cysteina
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
L-cysteina – aminokwas biorący udział w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jest niezbędny dla tworzenia białek, detoksykacji oraz funkcji metabolicznych. Uczestniczy w produkcji glutationu, związku o silnym działaniu przeciwutleniającym, który zwalcza wolne rodniki. Ma to znaczenie w takich chorobach jak demencja, miażdżyca czy choroba Parkinsona. L-cysteina bierze również udział w produkcji kolagenu, koenzymu A, keratyny, heparyny oraz biotyny. Dzięki temu ma wpływ na stan włosów, skóry, paznokci oraz chrząstek stawowych. Dodatkowo wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego i wiąże się z metalami ciężkimi, wspomagając odtruwanie organizmu. Wskazaniem do stosowania L-cysteiny jest profilaktyczne wzmocnienie organizmu oraz uzupełnienie terapii w niektórych chorobach.
L-cysteina występuje w postaci kapsułek, tabletek, tabletek powlekanych oraz płynu.
Możliwe działania niepożądane: Stosowanie L cysteiny zgodnie z zaleceniami nie powoduje zwykle skutków ubocznych.