Cykoria (korzeń / wyciąg)
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Cykoria – roślina lecznicza stosowana od wieków ze względu na korzystne oddziaływanie m.in. na przewód pokarmowy. Za działanie lecznicze cykorii odpowiadają zawarte w korzeniu laktony seskwiterpenowe, triterpeny, kwasy fenolowe oraz flawonoidy. Roślina pobudza wydzielanie soku żołądkowego i czynność wydzielniczą wątroby. Cykorię stosuje się w dolegliwościach dyspeptycznych (wzdęcia, wiatry, odbijanie się), zmniejszonym apetycie oraz dolegliwościach wątroby. Ponadto zawarta w korzeniu cykorii inulina działa korzystnie na przewód pokarmowy tworząc odpowiednie środowisko do rozwoju dobrych bakterii jelitowych zapobiegając zaparciom. Korzeń cykorii ze względu na działanie moczopędne stosuje się również pomocniczo w zaburzeniach nerek.
Korzeń cykorii dostępny jest w postaci ziół do zaparzania oraz jako składnik mieszanek ziołowych i różnego rodzaju suplementów diety.
Możliwe działania niepożądane: Korzeń cykorii stosowany w zalecanych ilościach nie powoduje zazwyczaj działań niepożądanych. Najczęściej mogą pojawić się skórne reakcje alergiczne.