Olejek jałowcowy
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Olejek jałowcowy – znany jest z szerokiego spektrum działania leczniczego. Pozyskiwany z wiecznie zielonego krzewu jałowca pospolitego. Za jego właściwości odpowiadają m.in. terpineol, pinen, mircen, limonen, flawonoidy i garbniki, zawarte w dojrzałych owocach oraz igłach jałowca.
Olejek jałowcowy wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, hipotensyjne (obniża ciśnienie krwi) i moczopędne. Ponadto wzmaga wydzielanie żółci i soku żołądkowego oraz pobudza perystaltykę jelit. Najczęściej wykorzystywany w bólach mięśniowych, reumatyzmie i artretyzmie.
Olejek jałowcowy dostępny jest w postaci czystego olejku oraz jako składnik mieszanek ziołowych i maści rozgrzewającej.
Możliwe działania niepożądane: Olejek jałowcowy jest zwykle dobrze tolerowany jednak może powodować alergię, która objawia się stanem zapalnym oraz opuchlizną.