Owoc jałowca

Działanie i wskazania

Tradycyjny produkt leczniczy roślinny do stosowania w określonych wskazaniach, wynikających z jego długotrwałego stosowania.

Tradycyjnie stosuje się pomocniczo w łagodnych dolegliwościach dróg moczowych, jako środek zwiększający ilość wydalanego moczu i poprawiający przepływ w drogach moczowych oraz w łagodzeniu objawów zaburzeń trawiennych, takich jak niestrawność i wzdęcia.

Skład

1 g produktu leczniczego zawiera 1 g Juniperus communis L., galbulus (szyszkojagoda jałowca).

Dawkowanie

Dzieci i młodzież
Produktu leczniczego nie należy stosować u dzieci i młodzieży poniżej 18 lat.

Dorośli:1 łyżeczkę (ok. 2 g) zmiażdżonych lub rozdrobnionych szyszkojagód jałowca zalać ¾ szklanki (150 ml) wrzącej wody, naparzać pod przykryciem przez 30 minut, przecedzić.

Pić od 2 do 3 razy dziennie świeżo przygotowany napar.

Czas stosowania: Jeśli pomimo stosowania produktu leczniczego objawy utrzymują się dłużej niż 2 tygodnie, należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Przedawkowanie

W przypadku stosowania przewlekłego oraz przedawkowania leku, wydalany mocz może mieć zapach fiołków. Może występować również podrażnienie nerek, ból w nerkach i okolicach nerek, zwiększone wydalanie moczu, albuminuria, hematuria, zabarwienie moczu na kolor fioletowy, rozstrój żołądka, przyspieszona akcja serca i podwyższone ciśnienie krwi.

Rzadko mogą wystąpić drgawki, krwotok maciczny i poronienie.

Stosowanie, a alkohol, jedzenie i picie

Brak danych.

Nie powinno się spożywać alkoholu w trakcie stosowania jakichkolwiek leków - zobacz więcej.

Ciąża i karmienie piersią

Bezpieczeństwo stosowania podczas ciąży nie zostało określone. Ze względu na brak wystarczających danych nie zaleca się stosowania leku podczas ciąży i karmienia piersią.

Ulotka – skutki uboczne

Brak ulotki w bazie leków.

Charakterystyka, właściwości farmakologiczne

Opinie pacjentów / forum

Aktualna ocena:
12345678910
Jeszcze nie oceniono, możesz być pierwszy
Loading...

Please enter your comment!
Please enter your name here