Proteaza
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Proteaza – syntetyczny enzym, który w normalnych warunkach produkowany jest przez trzustkę. Mechanizm działania proteazy polega na rozkładaniu białek, a dokładniej dzielenie długich łańcuchów aminokwasowów (zwanych peptydami) na mniejsze części, co korzystnie wpływa na ich wchłanianie i wykorzystanie przez organizm. Wskazaniem do stosowania proteazy jest uzupełnienie enzymów trzustkowych w zaburzeniach trawienia, takich jak m.in. przewlekłe zapalenie trzustki, mukowiscydoza, całkowita lub częściowa resekcja trzustki, wycięcie trzustki i dwunastnicy, choroba trzewna czy choroba zapalna jelit, wynikających z braku lub niedostatecznego wydzielania i działania enzymów trzustkowych w dwunastnicy.
Proteaza dostępna jest jako jeden ze składników preparatów złożonych w postaci kapsułek i proszku.
Możliwe działania niepożądane: biegunka, nudności, wymioty, podrażnienia błony śluzowej jamy ustnej, zwiększenie stężenia kwasu moczowego w surowicy i moczu, kamica moczowa, wysypka, kichanie, łzawienie.