Olej sojowy oczyszczony
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Olejek sojowy oczyszczony – składnik emulsji tłuszczowej stosowany u pacjentów, którzy wymagają żywienia pozajelitowego. Najczęściej u osób z niedoborami niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, u których nie da się przywrócić ich prawidłowego poziomu w sposób doustny. Olejek stosowany jest również jako wypełniacz kapsułek. Olej sojowy farmaceutyczny jest pozbawiony niepożądanych substancji i odznacza się wysoką jakością. Jego zadaniem jest zwiększenie biodostępności innych substancji, co oznacza, że zwiększa przyswajanie składników aktywnych zawartych produktu.
Olejek sojowy oczyszczony dostępny jest w postaci emulsji do infuzji.
Możliwe działania niepożądane: ból głowy, wzrost temperatury ciała, zmęczenie, niedociśnienie lub nadciśnienie, bóle brzucha, nudności, wymioty, podwyższenie aktywności enzymów wątrobowych, małopłytkowość, pokrzywka, swędzenie, reakcje anafilaktyczne.