6 leczniczych roślin, które łagodzą refluks

Choroba refluksowa przełyku to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem (refluksem) treści żołądkowej do przełyku. Wraz z połkniętym pokarmem, do przełyku wraca również kwas solny wytwarzany w żołądku oraz enzymy trawienne, powodując pieczenie, czyli tzw. zgagę. Wśród skarbów natury znajdziemy również leki na tę właśnie dolegliwość. Oto najlepsze kuracje.

1. Sok z aloesu – reguluje pH żołądka

Wyciąg z aloesu zawiera kwasy organiczne i antraglikozydy, które działają regenerująco na błony śluzowe. Dodatkowo regulują pH przełyku i żołądka, a błonnik usprawnia trawienie.

Najlepsza jest roślina 2-3 letnia. Liście aloesu obierz ze skórki, usuń ostre kolce. Pokrój miąższ i zblenduj. Dodaj szklankę wody. Gdy płyn jest za gorzki, dodaj pół szklanki soku ananasowego, który zawiera łagodną dla żołądka bromelainę. Pij dwa razy dziennie po pół szklanki. Przechowuj w lodówce. Świeży aloes możesz zastąpić gotowym sokiem z miąższu.

6 leczniczych roślin, które łagodzą refluks

Sprawdź ulotki i opinie pacjentów o przykładowych lekach stosowanych w leczeniu chorób układu pokarmowego: leki na wrzody żołądka i dwunastnicy (PyleraLanzulEmaneraQuamatel), leki na chorobę Leśniowskiego-Crohna / zapalenia jelit (HyrimozHulioAsamaxEntyvio), oczyszczanie jelit (Citrafleet), leczenie biegunek (Stoperan, Loperamid APTEO MED, Loperamid WZF, Nifuroksazyd Aflofarm, Nifuroksazyd Polfarmex, Carbo Medicinalis MFHidrasec, Enterol), leki na zgagę (Bioprazol Bio Max) leki przeczyszczające (DulcobisPikopil), inne dolegliwości układu pokarmowego (ProkitZulbexDexilantTrimesanSalazaDebretinIrcolonRaphacholin C).

2. Siemię lniane – chroni i łagodzi stany zapalne

Ziarna lnu zawierają związki śluzowe, które, powlekając ściany przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy, chronią prze drażniącym działaniem kwasu solnego.

Łyżkę siemienia lnianego zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw, aż ziarna napęcznieją. Pij przez 3-4 tygodnie po pół szklanki na czczo, tuż po przebudzeniu.

Reklama

3. Miód manuka – działa antyseptycznie i kojąco

Ten wyjątkowy miód powstaje z nowozelandzkich krzewów manuka. Najważniejszą substancją biologiczną nektaru jest unikalny składnik – metyloglioksal, którego właściwości zdrowotne potwierdzono w badaniach naukowych. Stężenie MGO jest kilkanaście razy większe niż w innych miodach. Manuka działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Dlatego zalecany jest przy refluksie, wrzodach, niestrawności, zespole jelita drażliwego oraz chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego, wywołanych przez bakterię Helicobacter pyloń.

Przy problemach z układem pokarmowym lepiej wystrzegać się jedzenia miodu łyżeczką, szczególnie zimnego, gdyż może podwyższać kwasowość treści żołądkowej. Lepiej rozpuścić go w ciepłej wodzie lub herbatce ziołowej albo dodać do kleiku z siemienia lnianego, dzięki czemu poprawi się jego smak. Miksturę pij 1-2 razy dziennie po pół szklanki, najlepiej 2 godziny przed lub po głównym posiłku. Pamiętaj, żeby miodu manuka nie podawać cukrzykom ani dzieciom do 1. roku życia.

4. Podbiał pospolity – ma właściwości przeciwzapalne

W liściach podbiału znajdują się flawonoidy, karetonoidy, związki śluzowe i mineralne, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i osłonowo.

Łyżkę sproszkowanego podbiału, zalej gorącą wodą, przykryj, odstaw na kwadrans, aż naciągnie. Ostudzony napar przecedź i pij przez 2 tygodnie po 1/3 szklanki 1-2 razy dziennie.

5. Prawoślaz lekarski – zmniejsza podrażnienia

Korzenie zawierają do 35 proc. śluzów, które działają powlekająco i łagodząco na podrażnienia i stany zapalne błon śluzowych.

3 łyżki rozdrobnionego prawoślazu zalej 2 szklankami wody. Dobrze wymieszaj. Zagotuj. Odcedź, dodaj pół szklanki miodu. Pij filiżankę ciepłego naparu 2-3 razy dziennie. Przechowuj w zaciemnionym miejscu.

6. Rumianek – redukuje uczucie pieczenia

Zawiera alfa-bisabolol i taniny katechinowe o właściwościach odkażających, antybakteryjnych i ściągających oraz gorycze, które znacznie pobudzają trawienie.

1 łyżkę koszyczków rumianku zalej wrzątkiem. Odstaw i odcedź. Pij filiżankę ciepłego naparu dziennie, a już po 3-4 tygodniach poczujesz ulgę.

Naszych publikacji nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję indywidualnie w porozumieniu z pacjentem.