Podbiał pospolity
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Podbiał Pospolity – roślina lecznicza, której właściwości opierają się na długotrwałym stosowaniu. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się przede wszystkim liście podbiału, które zawierają m.in. śluz, garbniki i flawonoidy. Śluz wywiera działanie osłaniające a garbniki ściągające, co wykorzystuje się w stanach zapalnych i nieżytach dróg oddechowych. Podbiał wpływa na rozrzedzenie zalegającej wydzieliny oraz pobudza ruchy rzęsek, co prowadzi do odkrztuszania.
Wskazaniem do stosowania substancji jest angina, zapalenie błon śluzowych jamy ustnej, zapalenie krtani oraz suchy kaszel. Podbiał można również stosować wspomagająco w przewlekłym zapaleniu oskrzeli.
Podbiał pospolity dostępny jest w postaci ziół. Występuje również w połączeniu z innymi ziołami o działaniu wykrztuśnym, wchodząc w skład mieszanek, tabletek do ssania i syropów wykrztuśnych.
Możliwe działania niepożądane: Stosowanie podbiału zgodnie z zaleceniami nie powoduje zwykle skutków ubocznych. Długotrwałe stosowanie może prowadzić do problemów z wątrobą.