Rhamnus frangula L.
Rhamnus frangula L., znany również jako Frangula alnus Miller, to roślina, z której kora (zwana korą frangula) jest używana jako substancja aktywna w farmacji. Kora frangula składa się z wysuszonych, całych lub rozdrobnionych kory pni i gałęzi rośliny. Zawiera nie mniej niż 7% glukofrangulin, wyrażonych jako glukofrangulina A (C27H30O14; Mr 578,5) i obliczonych w odniesieniu do wysuszonej substancji roślinnej.
Główne składniki aktywne kory frangula to emodin-di- i mono-glikozydy: diglikozydy glukofrangulina A (emodin-6-0-α-L-ramnozyd-8-0-β-D-glukozyd) i glukofrangulina B (emodin-6-0-β-D-apiosyl-8-0-β-D-glukozyd) oraz monoglikozydy franguliny A, B, C (emodin-6-0- α-L-ramnozyd, emodin-6-0-β-D-apiosyd, emodin-6-0-β-D-ksylozyd) i emodin-8-0-β-D-glukozyd. Substancja roślinna zawiera również niewielkie ilości innych glikozydów antrachinonowych, diantronów i aglikonów emodinu i emodinu-9-antronu.
Kora frangula jest używana jako substancja roślinna do przygotowania doustnych preparatów ziołowych. W świeżej korze glukofranguliny są dostępne w zredukowanej formie, w przechowywanej korze w utlenionej formie.