Kłącze galangi
Kłącze galangi, znane również jako galanga, jest przyprawą o smaku imbirowo-pieprzowym, stosowaną w kuchni tajskiej i indonezyjskiej. Surowcem jest kilka gatunków roślin z rodziny imbirowatych, różniących się rozmiarami kłączy, barwą i smakiem, w tym Alpinia galanga (galangal większy) i Alpinia officinarum (galangal mniejszy).
W medycynie, podobnie jak imbir, bywa podawany przy chorobie lokomocyjnej, pomaga w zaburzeniach żołądkowych. Kłącze zawiera olejek eteryczny (0,3-1,5%), w którym dominują mono i seskwiterpeny. Olejek galangi zawiera beta-kariofilen, 1,8-cyneol, octan chawikolu, chawikol. W kłączu są obecne lipofilne, nierozpuszczalne w wodzie diarylheptanoidy (galangole), które hamują cyklooksygenaze prostaglandynową, działając przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Glikozydy monoterpenowe oparte są ma cyneolu, chawikolu i demetyloeugenolu. Flawonoidy reprezentowane są przez galanginę, eter metylowy galanginy, eter dimetylowy galanginy, eter metylowy kwercetyny, eter metylowy kemferolu i kemferid. Zawartość skrobi w kłączu wynosi 20-30%. Kłącze posiada także tłuszcze, cukry i czerwone garbniki.
Świeże tarte kłącze, suche mielone kłącze, wyciągi alkoholowe z kłączy galangi wywierają udokumentowany naukowo i klinicznie wpływ przeciwzapalny, rozkurczowy, antybakteryjny, przeciwreumatyczny i przeciwwymiotny. Polepszają trawienie i ogólną przemianę materii. Leczą dyspepsję (niestrawność), znoszą objawy choroby lokomocyjnej. Świeża galanga i wyciąg alkoholowy ze świeżej lub suchej, ale świeżo rozdrobnionej galangi działają przeciwrobaczo. Wyciągi alkoholowe działają pobudzająco i wzmacniająco psychicznie i poprawiają wydajność pracy psychicznej oraz usprawniają procesy intelektualne. Pobudzają krążenie krwi w mięśniach i skórze oraz na obwodzie. Wskazania: choroby reumatyczne, stany zapalne nerwów i mięśni, czkawka, nudności, wymioty, niestrawność, spowolniona przemiana materii, ból brzucha, infekcje bakteryjne i grzybicze, nieprzyjemny zapach z ust, nadmierny rozkład aminokwasów w jelicie grubym, kandydoza, osłabienie.