Kardamon
Kardamon, znany również jako Elettaria cardamomum, jest ważnym składnikiem rodziny Zingiberaceae. Jest uprawiany w wielu krajach azjatyckich, a także w Ameryce Północnej i Łacińskiej, Meksyku i niektórych krajach afrykańskich. Kardamon jest trzecią najdroższą przyprawą na świecie, po szafranie i wanilii, i jest często nazywany “Królową Przypraw” ze względu na swój unikalny smak i aromat.
W medycynie tradycyjnej kardamon jest stosowany do leczenia wielu dolegliwości i chorób, takich jak astma, infekcje zębów, zaburzenia trawienne i nerkowe, biegunka, nudności, zaćma i zaburzenia serca. Ponadto, kapsułki kardamonu są powszechnie używane jako środki smakowe w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej.
Kardamon posiada wiele cech farmakologicznych, takich jak działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, kardioprotekcyjne, moczopędne, gastroprotekcyjne, immunomodulujące i uspokajające, co ma ogromne zastosowanie w żywności i medycynie.
Z kardamonu ekstrahuje się wiele klas fitochemicznych, w tym alkaloidy, antocyjany, monoterpeny typu fenchane, fenchene, fenchone, fenchyl alcohol, flawonoidy, flawony, diterpeny typu labdane, związki fenolowe, kumaryny, polifenole, saponiny, sterole, taniny i terpenoidy. Główne bioaktywne związki to α-terpinyl acetate (34.9%) i 1,8-cineol (25.3%) w zielonym kardamonie, podczas gdy w czarnym kardamonie stwierdzono 1,8-cineol (44.2%) i α-terpinyl acetate (12.2%).
Aktywne składniki kardamonu mogą modyfikować całkowity cholesterol (TC), triglicerydy (TG), lipoproteinę o niskiej gęstości (LDL) i lipoproteinę o wysokiej gęstości (HDL) w badaniach klinicznych, a także kontrolować specyficzne parametry zapalne i stresu oksydacyjnego.