Ekstrakt z morszczynu pęcherzykowatego
Ekstrakt z morszczynu pęcherzykowatego (łac. Fucus vesiculosus) jest cennym składnikiem w farmacji ze względu na swoje liczne właściwości. Morszczyn pęcherzykowaty to brunatnica, która porasta morza i oceany. Znajduje zastosowanie w fitoterapii i kosmetyce.
W skład morszczynu pęcherzykowatego wchodzą:
- Laminaryna – obniża poziom cholesterolu we krwi, wspiera perystaltykę jelit, pobudza układ odpornościowy.
- Fukoidany – zmniejszają poziom glukozy we krwi, obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
- Alginiany – zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie w jelitach glukozy, trójglicerydów i cholesterolu.
- Witaminy C, B12 i E
- Polifenole – wykazują się silnym działaniem antyoksydacyjnym.
- Flawonoidy – neutralizują wolne rodniki, wspierają kondycję ścian naczyń krwionośnych.
- Karotenoidy
- Jod – wchodzi w skład hormonów tarczycy.
- Makroelementy, w tym magnez, wapń, potas i sód.
- Mikroelementy, w tym cynk, żelazo, fosfor, miedź, mangan i molibden.
Ekstrakty z morszczynu pęcherzykowatego działają na wielu poziomach organizmu. Substancje aktywne biologicznie wykazują działanie nawilżające, moczopędnie, bakteriobójcze, przeciwzakrzepowe, przeciwwirusowe, zmniejszają masę ciała, uzupełniają niedobór jodu, chronią przed promieniowaniem słonecznym, a także przyspieszają gojenie się ran.
Morszczyn pęcherzykowaty jest szczególnie ceniony za swoje właściwości wspomagające odchudzanie, działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwzakrzepowe, stymulujące układ odpornościowy, dostarczające organizmowi jodu, a także zmniejszające obrzęki.