Dna moczanowa to choroba reumatyczna, która atakuje głównie stawy dłoni, stóp i kolan. Miejsce objęte chorobą staje się zaczerwienione, opuchnięte i towarzyszy mu ostry ból, co ogranicza normalne funkcjonowanie. Szybkie rozpoznanie choroby i podjęte leczenie pomaga zmniejszyć dolegliwości i powrócić choremu do pełnej ruchomości w stawie i sprawności. Oprócz leków, bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Co jeść chorując na dnę moczanową? Jakie produkty są zalecane, a których należy unikać?
W leczeniu dny moczanowej przede wszystkim stosuje się farmakoterapię, która hamuje wytwarzanie kwasu moczowego (allopurynol, kolchicyna). Dzięki temu można kontrolować jego poziom w organizmie, co przyczynia się do zmniejszenia napadów choroby i objawów bólowych. Oprócz codziennej farmakoterapii bardzo ważna jest odpowiednia dieta, która wspomaga proces leczenia. Warto rozpocząć ją możliwie szybko po zdiagnozowaniu choroby i przestrzegać jej zasad do końca życia.
Produkty niewskazane w dnie moczanowej
Właściwe żywienie w dnie moczanowej zapobiega tworzeniu się kryształów moczanowych, co stanowi profilaktykę napadów choroby. Najważniejszym zaleceniem żywieniowym jest unikanie posiłków bogatych w puryny (czerwone mięso, owoce morza, podroby), tłustego nabiału (ser żółty, sery pleśniowe, ser topiony, mascarpone) oraz ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych (smalec, słonina, mięso). Niewskazane są również produkty zawierające fruktozę, która zawarta jest m.in. w miodzie, owocach, sokach i napojach owocowych.
Sprawdź ulotki i opinie pacjentów o przykładowych lekach stosowanych w odchudzaniu: Saxenda, Mysimba.
Zobacz także przykładowe preparaty witaminowe i ziołowe: Neurovit, PADMA 28 Formuła, Juvit D3, Fultium-D3, Dekristol Pro, Milgamma 100, Nervosol-K, Ginkofar Forte, Ferrum Lek.
Produkty zalecane w dnie moczanowej
W dnie moczanowej warto spożywać duże ilości warzyw (m.in. ogórki, pomidory, marchew, cukinia, kalafior, seler, cebula, kapusta, papryka), orzechów i niskotłuszczowych produktów mlecznych, które obniżają stężenie kwasu moczowego we krwi. Bez ograniczeń można jeść przetwory i produkty zbożowe oraz jaja. Z owoców warto wybierać takie, z których powstają małe ilości kwasu moczowego, jak jabłka, gruszki, wiśnie, ananas i banany. Zaleca się również gotowanie produktów w dużej ilości wody, co zmniejsza zawartość puryn w produktach oraz ograniczenie smażenia.
Jak jeszcze wspomóc leczenie dny moczanowej?
W leczeniu dny moczanowej ważna jest zarówno dieta jak i ogólna zmiana stylu życia. Istotne jest utrzymywanie prawidłowej masy ciała, ponieważ dna moczanowa dotyka częściej osoby z nadwagą niż szczupłe. Pomocne może być spożywanie 4-5 posiłków dziennie, w równych odstępach czasu i wypijanie minimum 2 litrów wody (szczególnie po posiłkach i przed snem), co pomaga wydalać kwas moczowy z organizmu. Warto również ograniczyć spożycie alkoholu, w szczególności piwa. Odpowiednie leczenie farmakologiczne i właściwa dieta to najlepsze połączenie skutecznej terapii dny moczanowej.
Zobacz także: Dna moczanowa – przyczyny, objawy, leczenie
Naszych publikacji nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję indywidualnie w porozumieniu z pacjentem.
Sprawdź wykaz produktów wspomagających odchudzanie. Polecamy także spis witamin oraz listę ziół i roślin leczniczych.