Syrop z babki lancetowatej i jeżówki to tradycyjny produkt leczniczy roślinny, który zawiera wyciągi z tych dwóch roślin. Jest stosowany jako środek łagodzący w objawowym leczeniu podrażnień jamy ustnej i gardła oraz podrażnień związanych z towarzyszącym suchym kaszlem. Dodatkowo, wspomaga odporność organizmu. Lek jest dostępny bez recepty.
Preparat zawiera substancję: Babka lancetowata
Wskazania / działanie
Syrop z babki lancetowatej i jeżówki stosowany jest pomocniczo w przeziębieniach i stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i gardła.
Skład
100 g syropu zawiera:
10,0 g wyciągu płynnego z liści babki lancetowatej Plantaginis lanceolatae folii extractum fluidum (DER 1:3), ekstrahent: etanol 60% (V/V), 2,5 g wyciągu gęstego z jeżówki Echinaceae purpureae extractum spissum (DER 5-7:1), ekstrahent: etanol 60% (V/V).
Substancja pomocnicza o znanym działaniu: sacharoza.
5 ml syropu zawiera 3,75 g sacharozy.
Produkt zawiera 8% (m/m) etanolu.
5 ml syropu zawiera ok. 0,51 g etanolu.
Dawkowanie
Dorośli: 15 ml syropu od 3 do 5 razy na dobę.
Dzieci w wieku powyżej 6 lat: 5 ml syropu 3 razy na dobę.
Czas stosowania
Terapia powinna trwać nie dłużej niż 7 dni. Jeśli objawy nie ustępują lub nasilają się, należy skonsultować się z lekarzem.
Sposób podawania
Podanie doustne.
Do opakowania dołączona jest miarka.
Przedawkowanie
Jedzenie i picie (alkohol)
Ciąża i karmienie piersią
Ze względu na brak odpowiednio kontrolowanych badań nie zaleca się stosowania produktu leczniczego u kobiet w ciąży.
Karmienie piersią
Ze względu na brak odpowiednio kontrolowanych badań nie zaleca się stosowania produktu leczniczego u kobiet karmiących piersią.
Ulotka Syrop z babki lancetowatej i jeżówki
Brak ulotki w bazie leków.
Charakterystyka produktu leczniczego (ChPL)