Dieta w dnie moczanowej

0
75

Dna moczanowa to choroba reumatyczna, która atakuje głównie stawy dłoni, stóp i kolan. Miejsce objęte chorobą staje się zaczerwienione, opuchnięte i towarzyszy mu ostry ból, co ogranicza normalne funkcjonowanie. Szybkie rozpoznanie choroby i podjęte leczenie pomaga zmniejszyć dolegliwości i powrócić choremu do pełnej ruchomości w stawie i sprawności. Oprócz leków, bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Co jeść chorując na dnę moczanową? Jakie produkty są zalecane, a których należy unikać?

W leczeniu dny moczanowej przede wszystkim stosuje się farmakoterapię, która hamuje wytwarzanie kwasu moczowego (allopurynol, kolchicyna). Dzięki temu można kontrolować jego poziom w organizmie, co przyczynia się do zmniejszenia napadów choroby i objawów bólowych. Oprócz codziennej farmakoterapii bardzo ważna jest odpowiednia dieta, która wspomaga proces leczenia. Warto rozpocząć ją możliwie szybko po zdiagnozowaniu choroby i przestrzegać jej zasad do końca życia.

Produkty niewskazane w dnie moczanowej

Właściwe żywienie w dnie moczanowej zapobiega tworzeniu się kryształów moczanowych, co stanowi profilaktykę napadów choroby. Najważniejszym zaleceniem żywieniowym jest unikanie posiłków bogatych w puryny (czerwone mięso, owoce morza, podroby), tłustego nabiału (ser żółty, sery pleśniowe, ser topiony, mascarpone) oraz ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych (smalec, słonina, mięso). Niewskazane są również produkty zawierające fruktozę, która zawarta jest m.in. w miodzie, owocach, sokach i napojach owocowych.

Produkty zalecane w dnie moczanowej

W dnie moczanowej warto spożywać duże ilości warzyw (m.in. ogórki, pomidory, marchew, cukinia, kalafior, seler, cebula, kapusta, papryka), orzechów i niskotłuszczowych produktów mlecznych, które obniżają stężenie kwasu moczowego we krwi. Bez ograniczeń można jeść przetwory i produkty zbożowe oraz jaja. Z owoców warto wybierać takie, z których powstają małe ilości kwasu moczowego, jak jabłka, gruszki, wiśnie, ananas i banany. Zaleca się również gotowanie produktów w dużej ilości wody, co zmniejsza zawartość puryn w produktach oraz ograniczenie smażenia. 

Jak jeszcze wspomóc leczenie dny moczanowej?

W leczeniu dny moczanowej ważna jest zarówno dieta jak i ogólna zmiana stylu życia. Istotne jest utrzymywanie prawidłowej masy ciała, ponieważ dna moczanowa dotyka częściej osoby z nadwagą niż szczupłe. Pomocne może być spożywanie 4-5 posiłków dziennie, w równych odstępach czasu i wypijanie minimum 2 litrów wody (szczególnie po posiłkach i przed snem), co pomaga wydalać kwas moczowy z organizmu. Warto również ograniczyć spożycie alkoholu, w szczególności piwa. Odpowiednie leczenie farmakologiczne i właściwa dieta to najlepsze połączenie skutecznej terapii dny moczanowej.

Sprawdź także: lista leków stosowanych w leczeniu dny moczanowej.

Nazywam się Aleksandra Rutkowska i jestem z wykształcenia dietetykiem i technikiem farmaceutycznym. W pracy w aptece skutecznie łączę oba zawody dzieląc się z pacjentami swoją wiedzą i doświadczeniem. Stale poszerzam swoją wiedzę uczestnicząc w konferencjach i webinarach poświęconych żywieniu, interakcji leków z żywnością i farmakologii.