Korzeń lukrecji, znany również jako Glycyrrhiza, to naturalny surowiec leczniczy o wielu właściwościach zdrowotnych. Wykorzystywany jest głównie w medycynie naturalnej, gdzie pomaga w leczeniu różnych dolegliwości, takich jak wrzody żołądka, problemy trawienne czy kaszel. Substancje zawarte w korzeniu lukrecji wykazują zdolność hamowania rozwoju bakterii i wirusów, a także działają przeciwzapalnie i oczyszczająco. Korzeń lukrecji jest dostępny bez recepty.
Preparat zawiera substancję: Korzeń lukrecji
Wskazania / działanie
Skład
1 g produktu zawiera 1 g Glycyrrhiza glabra L. i/albo Glycyrrhiza inflata Bat. i/albo Glycyrrhiza uralensis Fisch., radix (korzeń lukrecji).
Dawkowanie
Dorośli i osoby w podeszłym wieku.
W łagodzeniu dolegliwości trawiennych: ok. 1,5 g korzeni lukrecji (1 łyżeczka) zalać ¾ szklanki (ok. 150 ml) zimnej wody, gotować powoli pod przykryciem 5 – 7 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Tak przygotowany odwar pić od 2 do 4 razy na dobę po posiłkach. W kaszlu towarzyszącym przeziębieniu: ok. 1,5 g korzeni lukrecji (1 łyżeczka) zalać ¾ szklanki (ok. 150 ml) zimnej wody, gotować powoli pod przykryciem 5 – 7 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Tak przygotowany odwar pić 2 razy na dobę.
Czas stosowania:
W łagodzeniu dolegliwości trawiennych: Nie stosować dłużej niż 4 tygodnie. Jeśli objawy utrzymują się dłużej niż 2 tygodnie pomimo stosowania produktu leczniczego, należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. W kaszlu towarzyszącym przeziębieniu: Jeśli objawy utrzymują się dłużej niż tydzień (7 dni) pomimo stosowania produktu leczniczego, należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Przedawkowanie
Jedzenie i picie (alkohol)
Ciąża i karmienie piersią
Ulotka Korzeń lukrecji
wpdm_package id=’57134′]
Charakterystyka produktu leczniczego (ChPL)