Jakie składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wątroby czy utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi? W odpowiedzi na to pytanie można wymienić kilkanaście przykładów. W tym artykule skupiamy się na jednym z nich – lecytynie. Sprawdź, co to za związek i jakie są objawy niedoboru lecytyny?
Czym jest lecytyna i jakie funkcje pełni?
Pod słowem “lecytyna” kryje się tak naprawdę grupa związków – fosfolipidów, których rdzeniem cząsteczki jest glicerol. Pełnią one wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie:
- są podstawowym składnikiem błon komórkowych, pomagają w utrzymaniu ich płynności i struktury, a także umożliwiają transport substancji do wnętrza komórki i na zewnątrz;
- uczestniczą w trawieniu i wchłanianiu tłuszczów w przewodzie pokarmowym;
- mają korzystny wpływ na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego;
- wspomagają proces regeneracji wątroby;
- pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu frakcji LDL we krwi (nazywanego “złym cholesterolem”);
- ułatwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K);
Ze względu na takie działanie lecytyna jest zalecana chociażby w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych czy schorzeń wątroby. Jej korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego wykorzystuje się także przy problemach z pamięcią, koncentracją czy nadmiernym zmęczeniem.
Niedobór lecytyny – objawy
Jakie są objawy niedoboru lecytyny? Ze względu na to, że pełni wiele ważnych funkcji, jej niedobór daje objawy ze strony różnych narządów i układów. Wśród niepokojących sygnałów, które mogą świadczyć o niedoborze lecytyny, wymienia się m.in.:
- chroniczne uczucie zmęczenia i wyczerpania;
- trudności w trawieniu i wchłanianiu tłuszczów, które mogą prowadzić do bólów brzucha czy biegunek;
- nadmierna suchość skóry, stany zapalne;
- problemy z uczeniem się, pamięcią i koncentracją;
- zmiany nastroju spowodowane nieprawidłowościami w funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego;
- zwiększony poziom cholesterolu frakcji LDL;
- gromadzenie się tłuszczu w wątrobie i niealkoholowe stłuszczenie wątroby;
Jak uniknąć niedoborów lecytyny?
Jak zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na lecytynę?
Przyczyny wystąpienia objawów niedoboru lecytyny są różne. Może być to zarówno źle zbilansowana dieta i problemy z wchłanianiem lecytyny, jak i długotrwały stres zwiększający zapotrzebowanie na ten związek.
Jak zapobiec niedoborowi lecytyny? Po pierwsze warto zadbać o to, aby w codziennej diecie pojawiały się produkty bogate w lecytynę. Należą do nich m.in. nasiona słonecznika czy żółtka jaj. Jeśli urozmaicony jadłospis nie wystarczy można pomyśleć o przyjmowaniu suplementów diety z lecytyną.
Jednym ze sposobów na zmniejszenie ryzyka niedoboru lecytyny jest również unikanie narażenia na długotrwały stres. Warto w tym celu pomyśleć o praktykowaniu technik relaksacyjnych (np. jogi, medytacji) i regularnej aktywności fizycznej.
Lecytyna odgrywa ważną rolę w ludzkim organizmie. W związku z tym, warto zadbać o zdrową dietę, suplementację, regularną aktywność fizyczną i techniki radzenia sobie ze stresem, aby zapobiec jej niedoborowi.
Naszych publikacji nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję indywidualnie w porozumieniu z pacjentem.