Lecytyna sojowa
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Lecytyna sojowa – to naturalna mieszanka fosfolipidów, która stanowi źródło choliny i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Lecytyna sojowa wpływa na metabolizm cholesterolu i wchodzi w skład osłonek mielinowych, które odgrywają znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Jest również istotna w produkcji acetylocholiny, ważnego neuroprzekaźnika, który m.in. warunkuje działanie mięśni.
Wskazaniem do stosowania tej substancji jest uzupełnienie niedoborów lecytyny, szczególnie u osób narażonych na stres, uprawiających sport lub wysiłek umysłowy, uczących się oraz osób starszych, w celu utrzymania zdolności intelektualnych, takich jak koncentracja i sprawność myślenia.
Lecytyna sojowa dostępna jest w postaci kapsułek i tabletek. Występuje również w połączeniu z witaminami w popularnym płynie do picia dla osób starszych.
Możliwe działania niepożądane: Lecytyna sojowa stosowana zgodnie z zaleceniami nie powoduje żadnych skutków ubocznych. U niektórych osób może powodować biegunkę, zaparcia, brak apetytu lub reakcje alergiczne.