Kwas mlekowy
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Kwas mlekowy – to jeden z rodzajów kwasów alfa-hydroksylowych, zwanych w skrócie AHA. Pozyskiwany jest w sposób naturalny podczas fermentacji cukrów i bakterii mlekowych Lactobacillus. Znajdziemy go w kwaśnym mleku, w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego, w przewodzie pokarmowym oraz pochwie. Wykazuje działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i ściągające. Zmiękcza naskórek i reguluje pH skóry. Ponadto ogranicza rozwój bakterii, grzybów i pierwotniaków chorobotwórczych w drogach płciowych. Stosowany jest również do usuwania grzybic, brodawek i kłykcin. Kwas mlekowy stosuje się w preparatach dermatologicznych, ginekologicznych i probiotykach (pałeczki kwasu mlekowego).
Kwas mlekowy znalazł również zastosowanie w kosmetyce m.in. jako składnik kremów nawilżających, nawadniających, przeciwstarzeniowych oraz produktów złuszczających (np. peelingów).
Możliwe działania niepożądane: Kwas mlekowy to substancja na ogół bezpieczna i bardzo rzadko powoduje skutki uboczne, które najczęściej dotyczą reakcji skórnych, takich jak: zaczerwienienie, pieczenie, świąd.