Wodorotlenek wapnia
Wodorotlenek wapnia, znany także jako wapno gaszone, to związek nieorganiczny o wzorze chemicznym Ca(OH)2. Jest to bezbarwny kryształ lub biały proszek, który powstaje, gdy wapno palone (tlenek wapnia) jest mieszane lub gaszone wodą. Ma wiele nazw, w tym wapno hydratyzowane, wapno kaustyczne, czy wapno lasowane.
Wodorotlenek wapnia jest używany w wielu zastosowaniach, w tym w przygotowaniu żywności, gdzie został zidentyfikowany jako E526. Woda wapienna to nazwa zwyczajowa nasyconego roztworu wodorotlenku wapnia.
Wodorotlenek wapnia jest bezwonnym białym proszkiem i stosowany jest w warunkach przemysłowych, takich jak oczyszczanie ścieków, produkcja papieru, budownictwo i przetwórstwo spożywcze. Ma również zastosowanie medyczne i stomatologiczne. Na przykład wypełnienia kanałów korzeniowych często zawierają wodorotlenek wapnia.
Z wodorotlenku wapnia korzysta się w wielu różnych gałęziach przemysłu. Ma on swoje zastosowanie, chociażby w: oczyszczaniu soku buraczanego w cukrownictwie; zmiękczaniu wody; produkcji nawozów sztucznych dla rolnictwa; odsiarczaniu spalin w energetyce. Oprócz tego z wodorotlenku wapnia korzysta się w przy produkcji kosmetyków do depilacji. Wodorotlenek wapnia z dodatkiem niewielkiej ilości wody tworzy tzw. ciasto wapienne, które jest składnikiem cementu stomatologicznego używanego jako podkład do wypełnienia ubytku oraz opatrunek w kanale zęba przy zapaleniu tkanek.
W przypadku żywności stosuje się wiele związków poprawiających właściwości produktów spożywczych. Są to m.in. konserwanty, barwniki, emulgatory, stabilizatory czy regulatory kwasowości. Tego typu związkiem jest właśnie wodorotlenek wapnia o oznaczeniu E526. Jest on wykorzystywany jako regulator kwasowości, czyli substancja nadająca produktowi końcowemu odpowiedni odczyn pH, a także jako związek teksturotwórczy, czyli wiążący i utwardzający.