L-glutamina
L-glutamina to aminokwas, który jest obecny w dużych ilościach w całym organizmie i bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Jest syntetyzowany z kwasu glutaminowego i amoniaku. Jest głównym nośnikiem azotu w organizmie i ważnym źródłem energii dla wielu komórek.
L-glutamina jest często stosowana jako suplement diety, a także w leczeniu niedoborów lub nierównowagi dietetycznej. Jest również używana do zmniejszania ostrych powikłań choroby sierpowatokrwinkowej u dorosłych i dzieci powyżej 5 roku życia.
Podobnie jak inne aminokwasy, glutamina ma znaczenie biochemiczne jako składnik białek. Glutamina jest również kluczowa w metabolizmie azotu. Amoniak (powstały w wyniku wiązania azotu) jest asymilowany do związków organicznych poprzez przekształcenie kwasu glutaminowego w glutaminę. Enzym, który to umożliwia, nazywa się syntetazą glutaminy.
L-glutamina jest również najbardziej obfitym aminokwasem w organizmie. Bierze udział w syntezie białek i służy jako paliwo dla układu immunologicznego. Większość osób korzysta z przyjmowania glutaminy, gdy ich układ immunologiczny jest osłabiony lub do gojenia poważnej rany, takiej jak oparzenie lub po operacji.