Kwercetyna
Kwercetyna jest naturalnym barwnikiem należącym do związków roślinnych zwanych flawonoidami. Flawonoidy to antyoksydanty, które pomagają w utrzymaniu zdrowia skóry, zapobiegają nowotworom, chronią przed chorobami serca. W większości przypadków są barwnikami o żółtym lub białym zabarwieniu.
Kwercetyna występuje w wielu owocach i warzywach, takich jak liście zielonej herbaty, cebula, brokuły, jabłka, jagody, winogrona. Posiada cenne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, wpływa również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz na metabolizm.
Kwercetyna to związek należący do flawonoidów roślinnych, a dokładniej do flawonoli. Flawonoidy to organiczne związki chemiczne, w większości przypadków są one barwnikami – przyjmują barwy żółte lub białe, rzadziej są bezbarwne. Kwercetyna występuje w postaci glikozydów, a także w postaci wolnej. Uzyskuje się ją poprzez krystalizację z ekstraktów roślinnych. Glikozyd kwercetyny jest rozpuszczalny w tłuszczach i w porównaniu do wolnej postaci, zwiększa się jego rozpuszczalność w wodzie.
Kwercetyna wykazuje właściwości przeciwzapalne. Hamuje powstawanie cytokin prozapalnych, a także jest czynnikiem ochronnym dla komórek nerwowych, chroniąc neurony przed degradacją. Kwercetyna wpływa również na pracę i aktywność enzymów cyklooksygenaz (głównie COX-2). Działanie to przekłada się na zahamowanie napływu leukocytów i zmniejszenie się stanu zapalnego. Aktywność ta przekłada się również na utrzymywanie odpowiedniego stanu napięcia naczyń włosowatych.
Kwercetyna wykazuje korzystne właściwości przeciwnowotworowe. Działanie tego związku polega między innymi na pomocy w usuwaniu nieprawidłowych i uszkodzonych komórek organizmu, a także poprzez przejawianie właściwości antyproliferacyjnych. Właściwości te sprawiają, iż kwercetyna jest związkiem, który potencjalnie może wspomagać chemioterapię. Działanie antyoksydacyjne kwercetyny może przyczyniać się do ochrony komórek zdrowych i chronić organizm przed powstawaniem komórek nowotworowych.