Kwas L-asparaginowy
Kwas L-asparaginowy to aminokwas dwukarboksylowy, który ma duży wpływ na neurony, ponieważ pobudza je i ułatwia tworzenie się śladów pamięciowych. Dzięki temu ułatwia uczenie się i poprawia koncentrację. Posiada też właściwości anaboliczne, gdyż wzmaga wydzielanie hormonu wzrostu oraz insuliny i glukagonu.
W postaci soli potasowej jest stosowany w zaburzeniach rozwoju dzieci z opóźnionym wzrostem, stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, rekonwalescencji po chorobach i zabiegach chirurgicznych. Jest również składnikiem wielu preparatów odżywczych, stosowany w zaburzeniach intelektualnych u osób w podeszłym wieku, a także w leczeniu zespołu odstawienia opioidów.
Jest szczególnie polecany dla pacjentów po ciężkich urazach, w ostrych i przewlekłych chorobach wymagających stosowania żywienia pozajelitowego, a także w przypadku dużych zabiegów operacyjnych przebiegających z dużym niedoborem białka. Wskazania do jego stosowania obejmują różne stany kliniczne, które wymagają wsparcia żywieniowego, zwłaszcza gdy tradycyjne żywienie jest niewystarczające lub niemożliwe.