Pioglitazone Bioton

12345678910
(2 ocen, średnia: 2,50 na 10)
Loading...
Sprawdź opinie pacjentów

Działanie i wskazania

Pioglitazone Bioton15/30/45 mg w postaci tabletek zawiera pioglitazon. Jest to lek przeciwcukrzycowy stosowany w leczeniu cukrzycy typu 2 (insulinoniezależnej), kiedy metformina nie jest odpowiednia lub nie działa właściwie. Ten typ cukrzycy zazwyczaj rozwija się u ludzi dorosłych.

Pioglitazone Bioton 15/30/45 mg ułatwia kontrolę stężenia cukru (glukozy) we krwi u osób chorych na cukrzycę typu 2 poprzez lepsze wykorzystanie wytwarzanej przez organizm insuliny. Lekarz w ciągu 3 do 6 miesięcy powinien ocenić, czy lek Pioglitazone Bioton wywiera pożądane działanie.

Pioglitazone Bioton15/30/45 mg można stosować jako jedyny lek u pacjentów, którzy nie mogą przyjmować metforminy i u których nie można wystarczająco kontrolować stężenia cukru we krwi za pomocą diety i aktywności fizycznej. Pioglitazone Bioton można też stosować łącznie z innymi lekami przeciwcukrzycowymi (takimi jak metformina, pochodne sulfonylomocznika lub insulina), jeżeli kontrola stężenia cukru we krwi nie jest wystarczająca.

Skład

Substancją czynną leku Pioglitazone Bioton 15/30/45 mg jest pioglitazon.
Każda tabletka zawiera 15/30/45 mg pioglitazonu (w postaci chlorowodorku).

Inne składniki leku to laktoza jednowodna, karmeloza wapniowa, hydroksypropyloceluloza (E 463), oraz magnezu stearynian (E 572).

Dowiedz się więcej na temat substancji czynnej: .

Dawkowanie

Ten lek należy zawsze przyjmować zgodnie z zaleceniami lekarza. W razie wątpliwości należy zwrócić się do lekarza lub farmaceuty.

Należy przyjmować jedną tabletkę raz na dobę. Jeżeli to będzie konieczne, lekarz może zalecić stosowanie innej dawki.

W przypadku wrażenia, że działanie leku Pioglitazone Bioton15 mg/30/45 mg jest za słabe, należy zwrócić się do lekarza.

Jeżeli lek Pioglitazone Bioton15/30/45 mg jest stosowany jednocześnie z innymi lekami przeciwcukrzycowymi (np. insuliną, chlorpropamidem, glibenklamidem, gliklazydem lub tolbutamidem), lekarz zadecyduje, czy konieczne jest zmniejszenie dawki tych leków.

Podczas stosowania leku Pioglitazone Bioton 15/30/45 mg lekarz zaleci przeprowadzanie okresowych badań krwi. Celem badań jest sprawdzenie, czy czynność wątroby jest prawidłowa.

Pacjenci stosujący dietę cukrzycową powinny nadal jej przestrzegać podczas przyjmowania leku Pioglitazone Bioton15/30/45 mg.

Pacjenci powinni regularnie sprawdzać masę ciała. Należy poinformować lekarza, jeżeli masa ciała się zwiększy.

Dowiedz się więcej na temat substancji czynnej: .

Przedawkowanie

Jeżeli pacjent przyjmie zbyt dużą ilość tabletek przez pomyłkę lub jeżeli inna osoba, lub dziecko przyjęło lek, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.

U takiej osoby stężenie cukru we krwi może się znacznie zmniejszyć; w takiej sytuacji należy spożyć produkt zawierający cukier, np. kostkę lub łyżeczkę cukru, cukierki, ciastka lub wypić słodki sok owocowy.

Stosowanie, a alkohol, jedzenie i picie

Lek można przyjmować podczas posiłku lub między posiłkami. Tabletki należy połykać popijając szklanką wody.

Dowiedz się więcej na temat interakcji leków z alkoholem.

Ciąża i karmienie piersią

W sytuacji kiedy pacjentka jest w ciąży lub karmi, myśli, że jest w ciąży lub planuje mieć dziecko, przed rozpoczęciem leczenia należy o tym poinformować lekarza lub farmaceutę.

Ulotka – skutki uboczne

Charakterystyka, właściwości farmakologiczne

Opinie pacjentów - forum o lekach

1 OPINIA O LEKU

  1. Jestem zachwycona działaniem tego leku, rewelacyjnie zadziałał na moją insulinooporność. Przed zażywaniem pioglitazone 15mg hemoglibina glikowana wynosiła 8,4%, a po półrocznym stosowaniu tego leku wynik spadł do 4,9%.

Poniżej możesz dodać swój komentarz.

Proszę wpisz swoją opinię!
Please enter your name here