Glukoza
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Glukoza – cukier prosty stanowiący główne źródło energii w organizmie. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ odżywia m.in. mózg oraz mięśnie szkieletowe. W lecznictwie glukozę stosuje się głównie w hipoglikemii, w celu podniesienia stężenia cukru we krwi oraz w przypadku odwodnienia organizmu w połączeniu z solami mineralnymi. Dostępna jest w postaci proszku, płynu, żelu oraz tabletek.
Stężenie glukozy u osób zdrowych powinno wynosić od 70 do 99 mg/dl. Niepokojące może być każde odchylenie od normy. Zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi, może mieć różne podłoże. Najczęściej do takiego stanu dochodzi w cukrzycy, zaburzeniach tolerancji glukozy, zapaleniu trzustki oraz zaburzeniu funkcjonowania przysadki mózgowej. Z kolei zbyt niskie stężenie glukozy może pojawić się u osób z niezdiagnozowaną cukrzycą lub po podaniu zbyt dużej ilości insuliny, spożywających duże ilości alkoholu czy intensywnie uprawiających sport. W przypadku wyników glukozy odbiegających od norm, należy poszerzyć diagnostykę i w razie rozpoznanej choroby wdrożyć odpowiednie leczenie.
Badanie stężenia glukozy we krwi określane jest w diagnostyce laboratoryjnej jako oznaczenie glikemii. Badanie to powinno odbywać się w przychodni lub laboratorium rano, na czczo. Kolejnym badaniem jest test doustnego obciążenia glukozą, który również wykonujemy rano, na czczo oraz po 60 i 120 minutach od spożycia 300 ml roztworu glukozy rozpuszczonej w wodzie.