Babka jajowata (łupina / łyski / nasiona)
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Babka jajowata – roślina stosowana głównie w celach przeczyszczających. Łupiny babki jajowatej są bogate w błonnik pokarmowy i śluzowe polisacharydy, które pomagają chłonąć wodę i zatrzymywać ją w stolcu, zwiększając jego objętość, zmiękczając masy kałowe i ułatwiając wypróżnianie. Dodatkowo roślina pobudza perystaltykę jelit i przemieszczanie się treści jelitowej. Głównym wskazaniem do stosowania babki jajowatej jest leczenie nawykowych zaparć stolca np. po operacjach odbytu lub odbytnicy, w chorobie hemoroidalnej i przy zespole jelita drażliwego.
Babka jajowata dostępna jest w postaci nasion i kapsułek.
Możliwe działania niepożądane: wzdęcia, rozdęcie brzucha, reakcje nadwrażliwości. Zwiększa się również ryzyko niedrożności jelit lub przełyku oraz zaklinowanie stolca, szczególnie w przypadku przyjmowania zbyt małej ilości płynów.