Lipa (kwiat / kwiatostan / ekstrakt)
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Lipa – roślina lecznicza tradycyjnie stosowana w leczeniu przeziębienia. Za działanie lecznicze lipy odpowiada kwiatostan, który zawiera flawonoidy (glikozydy kwercetyny, kemferolu i akacetyny), olejek eteryczny, śluzy, garbniki, kwasy organiczne i sterole. Lipa wykazuje działanie przeciwzapalne i napotne. Ponadto pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Działa również łagodnie uspokajająco, moczopędnie i rozkurczowo na mięśnie gładkie niektórych narządów. Głównym wskazaniem do stosowania lipy jest łagodzenie objawów przeziębienia (gorączka, kaszel).
Lipa dostępna jest w postaci ziół do zaparzania oraz jak składnik pastylek do ssania na gardło, syropów wspomagających odporność lub o działaniu przeciwkaszlowym. Ekstrakty z lipy znalazły również zastosowanie w kosmetyce m.in. jako składnik produktów nawilżających, wzmacniających skórę, szamponów wzmacniających i regenerujących.
Możliwe działania niepożądane: nieznane. Do chwili obecnej działania niepożądane po przyjęciu lipy nie zostały opisane.