Kwas cytrynowy
Opracowanie: Aleksandra Rutkowska – technik farmaceutyczny – nr dyplomu T/50033363/10
Kwas cytrynowy – to związek chemiczny, który należy do grupy hydroksykwasów karboksylowych. W przemyśle farmaceutycznym najczęściej stosowany jest jako regulator kwasowości i środek konserwujący, który wydłuża okres przydatności leku lub suplementu diety. Sole kwasu cytrynowego są również wykorzystywane jako leki przy niedoborze określonego metalu w organizmie. Ich działanie korzystnie wpływa na tkankę kostną, zmniejsza nudności, wymioty i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Jako surowiec farmaceutyczny wykorzystywany jest pomocniczo w recepturze aptecznej do przygotowywania leków dermatologicznych i stomatologicznych.
Kwas cytrynowy dostępny jest w postaci bezbarwnego, krystalicznego proszku.
Możliwe działania niepożądane: Kwas cytrynowy jest powszechnie uznawany za bezpieczny i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.